Sport Sport-topp

Laine säkrade Finlands semifinal

Det finländska stjärnskottet Patrik Laine, till vänster, gratuleras av Topi Jaakola, efter sitt 3–1-mål mot Danmark.
Det finländska stjärnskottet Patrik Laine, till vänster, gratuleras av Topi Jaakola, efter sitt 3–1-mål mot Danmark.

I en period var han relativt osynlig.Sedan klev talangen Patrik Laine fram och avgjorde Finlands kvartsfinalsmöte med Danmark.I semifinalen blir det tuffare – där väntar Ryssland, som slog ut Tyskland.

Med dryga minuten kvar av andra perioden slog Patrik Laine till. 18-åringen hittade yta mitt i Danmarks zon, använde en motspelare som screen och överlistade storspelande målvakten Sebastian Dahm. Målet gav Finland en 3–1-ledning.

– Han behöver bara en chans för att göra mål, sade den förre Djurgårdsspelaren Tomi Sallinen efter 5–1-segern.

– Det finns många NHL-spelare som man kan jämföra honom med men alla är ändå olika, och han är Patrik Laine.

"Förtjänat tågbiljetten"

Målet blev rycket som räckte för att förbundskapten Kari Jalonens gäng skulle avancera vidare till semifinalspel mot Ryssland i Moskva.

– Vi visste att det inte fanns några gratisbiljetter till tåget till Moskva så vi behövde göra jobbet. Jag tycker att vi har förtjänat tågbiljetten och nu vi ska vara redo på lördag, sade han.

Danskarna hade flera fina chanser att ta ledningen i Jubileinij i S:t Petersburg men i stället var det Mikael Granlund, 14.29 in i första perioden, som gav Finland 1–0. Redan 1.45 av andra ökade Jarno Koskiranta, lite turligt då en retur från Dahms studsade på backen Stefan Lassen och in i mål, på till 2–0.

"Stolpe ut"

Danmark fick en liten tro på en kvittering efter Ellers 1–2-mål i powerplay. Men 7.15 minuter senare släckte Patrik Laine Danmarks hopp om en historisk semifinal. I slutet av tredje prickade Jussi Jokinen in fyran och Mikael Granlund, med andra målet i matchen, satte 5–1.

Ryssland hamnade oväntat i underläge mot Tyskland, när Patrick Reimer satte 1–0 efter 4.45. Det tog till 40 sekunder in i andra perioden innan Vadim Sjipatjov kvitterade och efter 7.17 kom 2–1 genom Jevgenij Dadonov. Sjipatjov fyllde på med sitt andra mål innan perioden var slut, och i den tredje fick fixstjärnan Alexander Ovetjkin göra sitt första mål i VM till 4–0, som blev slutresultat.

Läs också