Sport

Landslaget förberett för terrordåd

Fotbollslandslagets säkerhetsansvarige Jan Gustavsson. Arkivbild.
Fotbollslandslagets säkerhetsansvarige Jan Gustavsson. Arkivbild.

Vid ett terrordåd har landslaget en A- och B-plan.I dagsläget påverkar inte gripandena i Belgien säkerhetsnivån kring Sverige.– Men får vi information om något så kommer vi att ändra, säger Jan Gustavsson, säkerhetsansvarig.

Natten mot lördagen greps tolv personer i Bryssel misstänkta för att ha planerat en terroristattack. Enligt obekräftade uppgifter skulle den ske i Bryssel i samband med lördagens EM-match mellan Belgien och Irland i Bordeaux.

Matchen visades offentligt på storbildsskärmar på flera platser i den belgiska huvudstaden.

Uppgifterna kommer från den belgiska tv-kanalen VTM Nieuws, men den belgiska åklagarmyndigheten vill inte bekräfta dem.

– Det är trist att det händer. Man vill att folk ska komma hit och njuta av fotbollen. Det är en så pass stor turnering och att folk ens tänker på det är galet, säger Martin Olsson, Sveriges vänsterback.

Målvakten Andreas Isaksson:

– Inför det här mästerskapet har det snackats mycket om säkerheten och terroristdåd. Men vi har känt oss trygga och det (säkerheten) har fungerat jättebra. De har gjort ett jävla bra jobb, och jag hoppas det fortsätter så och att det inte händer någonting, säger han.

Nöjd med säkerheten

I den svenska truppen är det Jan Gustavsson som har hand om säkerheten. Arbetet handlar blanda annat om att se till att allt fungerar som det ska runt om hotellet i Pornichet, vid träningsanläggningen i Saint-Nazaire och i samband med Sveriges matcher.

Enligt Gustavsson har säkerheten alltid varit bra.

– Det jag kan säga är att man har en bra inställning från franska myndigheter, Uefa och polisen. Vi får god hjälp. De tar det på allvar, och jag känner mig nöjd med det jag ser och hör, säger han.

TT: Finns det någon oro inför mötet med Belgien i Nice?

– Det här har skett alldeles nyligen så vad man har gjort för eventuella ändringar för matchen på onsdag kan jag inte svara på. Men man har redan väldigt hög säkerhetsnivå och nu när det är Belgien som vi ska möta utgår ifrån jag att man hade en skärpt nivå redan från början eftersom Belgien har den historia de har, säger han.

TT: Gör ni några förändringar inför matchen?

– Jag berättar inte taktiska åtgärder. Men det här skedde i Belgien och var inte riktat mot Sverige, Pornichet eller Saint-Nazaire. I nuläget ligger vi kvar där vi har legat och det var högt redan från början, säger han.

"Lugnar ner dem"

TT: Är det här något som spelarna har tagit upp?

– Jag har inte fått några sådana frågor från dem, eller från ledarna heller. Det är väldigt mycket säkerhet. Det är väldigt mycket hela tiden, och jag tror inte det har skrämt spelare. Det har nog lugnat ner dem.

Om något skulle hända finns det planerade åtgärder som Jan Gustavsson & Co kommer att ta till.

– Det finns alldeles för måna scenarior för att ha en plan för varje möjligt eller omöjligt scenario. Men vi har några grundtaktiker för vad vi ska göra vid vissa större "obra" händelser, säger han.

– Vi har en A- och B-plan som spelarna vet om. De vet vi ska ta dem och vad vi ska göra med dem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset