Sport

Landslagsveteraner tror på revansch

Deppigt i Sverige efter förlusten i VM-finalen mot Tyskland 2003. Nu tror tidigare landslagsspelarna Caroline Jönsson, Malin Moström och Karolina Westberg på blågul revansch. Arkivbild.
Deppigt i Sverige efter förlusten i VM-finalen mot Tyskland 2003. Nu tror tidigare landslagsspelarna Caroline Jönsson, Malin Moström och Karolina Westberg på blågul revansch. Arkivbild.

De var med och förlorade både EM-finalen 2001 och VM-finalen två år senare.Nu tror de forna landslagsstjärnorna Caroline Jönsson, Karolina Westberg och Malin Moström att Sverige skrämmer i väg det tyska spöket en gång för alla.

Det svenska damlandslaget har vunnit en mästerskapsfinal. Det var i EM 1984, med en viss Pia Sundhage i hjälterollen.

Sedan har det som bäst blivit två finalförluster. Båda gångerna mot Tyskland – som båda gångerna avgjorde i förlängning.

För mittbacken Karolina Westberg, i dag 38, är silvermedaljerna bitterljuva minnen. Särskilt VM-silvret.

– Det var så nära, än i dag kan det kännas lite surt att vi inte vann. Samtidigt har jag med åren kommit att känna stolthet över att vi var näst bäst i världen, säger hon till TT.

Westberg har följt landslagets väg fram till finalen och blivit imponerad av det noggranna svenska spelet.

– Men vi har mött två lag (USA och Brasilien) som inte är lika bra organisatoriskt som Tyskland, det blir en tuffare uppgift i kväll.

– Tyskland är alltid bra organiserat, oavsett vilket lag de ställer på banan.

"Måste gå snabbt"

Westberg är emellertid hoppfull om att förlustraden mot Tyskland – nio raka nederlag i mästerskapssammanhang – ska kunna brytas.

– Men det måste gå snabbt, som när Blackstenius gjorde mål mot USA. Tyskorna har en lite trög backlinje, det gäller att ställa om snabbt. Då vinner Sverige. I förlängning. Så att vi får revansch för 2003.

Malin Moström, 41, mittfältsdynamo och lagkapten i landslaget under början av 2000-talet, sitter också bänkad framför teven vid avspark klockan 22.30 svensk tid.

– Från att ha varit ganska nederlagstippade, och verkligen inte presterat i gruppspelet, har de gjort det jäkligt bra, säger Moström.

– Det har varit bra taktisk coachning av Pia (Sundhage) och det syns att de spelar det spel som de kommit överens om. Det har inte alltid varit så roligt att se på. Men man spelar för att vinna och det är roligt att vinna.

Att finalförlusterna 2001 och 2003 kom mot just Tyskland innebär att Moström hoppas extra mycket på ett blågult OS-guld.

– Jag vill tippa med hjärtat och säger 2–1. Hjärnan är mer orolig. Sverige har haft två tuffa matcher, rejäla urladdningar. Men någon gång måste man skrämma bort spöket eller vad man ska kalla det.

Imponerad av Lindahl

Caroline Jönsson, målvakt i Sveriges båda silverlag när seklet var ungt, är i synnerhet bländad av Hedvig Lindahl (som var med redan i VM 2003 som reserv).

– Hon har varit en av världens bästa målvakter i några år nu. Framför allt är jag glad för Hedvigs skull, att hon får "cred" både för sina egenskaper som målvakt och för hur hon är som person.

När Jönsson, 38, tänker tillbaka på EM- och VM-finalerna minns hon framför allt dagarna före. Förväntningarna. Stämningen i och omkring laget. Tankarna på att kunna skriva historia.

– Det är otroligt roligt för tjejerna att få uppleva detta. Jag hoppas att de har kunnat njuta av de här dagarna.

– För egen del skulle det vara skönt om de tvålade dit dem och tog revansch åt oss, och jag tror på Sverige. Det blir antingen 1–1 eller 2–1. Blir det 1–1 vinner Sverige i förlängningen eller på straffar.

Henrik Montgomery/TT
Caroline Jönsson. Arkivbild.
Pontus Lundahl/TT
Karolina Westberg. Arkivbild.
Jessica Gow/TT
Malin Moström. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset