Nyheter Sverige

Landsting anmäler dödsfall när både mor och barn dog

Personalen trodde att det var fel på tekniken när CTG-utrustningen, som övervakar fosterljud, visade på avvikelser under förlossningen. Arkivbild.
Personalen trodde att det var fel på tekniken när CTG-utrustningen, som övervakar fosterljud, visade på avvikelser under förlossningen. Arkivbild.

Både barnet och mamman dog under förlossningen på Centrallasarettet i Växjö. Personalen borde ha använt en annan metod och nu anmäler sjukhuset händelsen.

Enligt den utredning regionen gjort om händelserna den 13 mars i år borde kvinnan ha fått akut kejsarsnitt. Detta sedan CTG-utrustningen, som övervakar fosterljud, visat avvikelser under förlossningen. Personalen trodde dock att det var fel på tekniken och valde att lyssna efter fosterljud med en annan metod, skriver Smålandsposten.

Barnet som föddes var dock livlöst och efter förlossningen blev mamman allt sämre. I efterhand konstaterades att hon avled av fostervattenemboli, ett tillstånd som innebär att fostervatten kommer in i mammans blodomlopp och orsakar en svår och akut allergisk reaktion.

Huruvida deras liv gått att rädda om personalen valt en annan metod är svårt att veta, säger Pär Lindgren, chefläkare i Region Kronoberg, till tidningen.

– Det går inte att säga. Anledningen till kejsarsnittet hade då varit att barnet var påverkat och man vet inte om man hade hunnit göra snittet i tid. Men nästan alltid hinner man få ut barnet i tid.

På frågan om även mammans liv hade kunnat räddas säger han:

– Vi kan inte med säkerhet säga det ena eller det andra.

Region Kronoberg anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset