Nyheter Sverige

Larm om heta hundar i vårvärmen

Polisen har redan börjat få in larm om hundar som lämnats i varma bilar på parkeringsplatser. Arkivbild.
Polisen har redan börjat få in larm om hundar som lämnats i varma bilar på parkeringsplatser. Arkivbild.

Förra veckan var det minusgrader och nu har vi sommarvärme och gassande sol. Skönt, tycker en del men absolut inte de hundar som lämnas i bilar som snabbt blir livshotande heta.

Så fort termometern lämnade vinterterritoriet och visade tvåsiffrig värme i veckan började larmen om heta hundar i bilar komma in till Stockholmspolisen.

– Man tänker inte på hur fort det blir varmt i bilen. Men det är hög tid att börja ta med det i beräkningen nu, säger Ewa Nilsson, informatör hos polisen i Stockholm.

Hundar är känsliga för värme eftersom de inte svettas som vi människor och lätt blir överhettade. Och i en bil stiger värmen snabbt en varm dag, även om det inte är soligt ute. Om temperaturen utanför bilen är 20 grader mitt på dagen kan det inne i bilen bli uppemot 85 grader.

Om man upptäcker en hund som verkar må dåligt i en varm bil finns bör man larma polisen, säger Ewa Nilsson.

– Ta registreringsnumret och ring polisen. Om vi har registreringsnumret kan vi kanske spåra och få tag på ägaren och lösa det på den vägen.

Men om situationen är mer akut kan man bli tvungen att ta till mer drastiska åtgärder.

– Om läget är akut och man bedömer att hunden håller på att tuppa av eller till och med dö så får man krossa rutan på bilen, säger Ewa Nilsson.