Nyheter Toppnyheter

Larm om Taj Mahals renande lera

Taj Mahals tidigare så gnistrande marmoryta hotas av föroreningar. Men de återkommande lerinpackningarna är inte heller bra, varnar experter. Arkivbild.
Taj Mahals tidigare så gnistrande marmoryta hotas av föroreningar. Men de återkommande lerinpackningarna är inte heller bra, varnar experter. Arkivbild.

Den välkända vita marmorn som pryder Taj Mahal har under årens lopp hotats av allt från luftföroreningar till klåfingriga människohänder och insekter. Men den återkommande behandlingen med lerinpackningar kan göra mer skada än nytta.

I sommar har det populära turistmålet i indiska Agra återigen fått en lerinpackning, tänkt att motverka de gula fläckar som uppstår av den förorenade luften och de gröna spår som insekter lämnat på marmorfasaden.

Men en expert varnar nu för att en alltför frekvent användning av leran kan förstöra det tidigare så vitskimrande Taj Mahal, genom att fördärva dess ursprungliga färg och glans. Den arkeologiska myndigheten ASI oroar sig samtidigt över att byggnadsställningarna som sätts upp för att genomföra behandlingen skymmer monumentet för turisternas ögon.

Efterlyser långsiktighet

Experter och tjänstemän har länge efterlyst en permanent lösning för Taj Mahals återkommande problem med missfärgningar: en långsiktig plan för att minska utsläppen i luften och vattnet i Agra.

I Delhi, fyra timmars bilfärd norrut, har man börjat förbjuda de värsta avgasbovarna, men åtgärden är kontroversiell och får mer långsiktig effekt. Alla fordon på själva tempelområdet, till exempel turistbussar, är eldrivna, men den symboliska åtgärden räcker inte.

Insektsattackerna har spårats tillbaka till det förorenade och stillastående vattnet i den närbelägna floden Yamuna, där fisk som tidigare hållit populationen i schack har dött av de dåliga förhållandena. När insekterna sedan passerat Taj Mahal har de lämnat ett grönaktigt spår efter sig.

– Det är en statlig uppgift att vidta åtgärder som minskar föroreningarna i staden. Hur länge kan vi hålla monumentet skinande på det här sättet? sade en ASI-tjänsteman nyligen till The Times of India.

Skadlig lera?

Inpackningen bygger på ett traditionellt recept som används för ansiktsmasker. Men S N Tripathi, professor vid Centrum för miljövetenskap på IIT Kanpur, varnar i den indiska tidningen för att använda leran för ofta på Taj Mahal.

– Den regelbundna rengöringen kommer att ta bort marmorytornas ursprungliga färg, struktur och glans för alltid.

Pawan Sharma/AP/TT
Tuffa tider för Taj Mahal. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset