Nyheter Sverige

Larmorganisationer samverkar alltmer

Samarbetet mellan nödorganisationer inom EU har blivit allt mer förfinat i och med den pågående flyktingsituationen. Arkivbild.
Samarbetet mellan nödorganisationer inom EU har blivit allt mer förfinat i och med den pågående flyktingsituationen. Arkivbild.

Larmorganisationer inom EU har sedan många år samarbetat med varandra. Men i och med den rådande flyktingsituationen har samverkan mellan ländernas 112-aktörer blivit allt viktigare.

– Vi har sakta men säkert byggt upp möjligheter att kunna ta kontakt från nation till nation, säger Gunnar Bergström, ansvarig för nödnumret 112 hos SOS Alarm.

Människors väg över Medelhavet har visat på vikten av internationell samverkan. Sedan i somras har SOS Alarm i Sverige varit inblandad i ett 25-tal händelser.

– Man har hamnat i nöd under den vådliga resan över havet och ringt släktingar i Sverige som i sin tur har kontaktat oss.

Samarbetet med nödorganisationer inom EU är inget nytt, inte heller samtal från anhöriga till personer som befinner sig i andra länder.

– Men den här typen av händelser över vattnet har vi inte varit med om tidigare.

Bergström berättar att samarbetet med den grekiska sjöräddningscentralen har förfinats och ger ett exempel från förra sommaren:

– En kvinna som befann sig i en båt ringde en manlig släkting i Sverige som då ringde 112. Vi fick tag i den grekiska kustbevakningen som kunde kontakta kvinnan. Jag vet inte exakt hur de kunde positionera den aktuella båten, men jag vet att det slutade bra, säger han.