Sport

Larsson tog chansen i powerplay

Backen Adam Larsson (nummer 5) var i händelsernas centrum mot Schweiz.
Backen Adam Larsson (nummer 5) var i händelsernas centrum mot Schweiz.

Från försvarspjäs till en viktig spelare i powerplay.Det är VM-resan för Adam Larsson.– När man får spela powerplay får man lite mer självförtroende med pucken, sade han.

Tre Kronor-backen matchades hårt i straffsegern (3–2) mot Schweiz. Totalt var han på isen i närmare 30 minuter och dessutom var han en av spelarna som förbundskapten Pär Mårts valde att satsa på i powerplay.

– Nu känns det lugnt men det är väl i morgon (måndag) som man får ta stryk, gissar jag. Men det var kul. Sedan blev det förlängning och då blir det alltid mer istid, sade han.

I mitten av tredje perioden visade han varför Mårts valde att satsa på honom i spel fem mot fyra.

Med ett distinkt, hårt och öppnande pass hittade han Gustav Nyquist i schweizarnas zon. Hårdheten gjorde att Nyquist bara behövde sätta dit bladet för att göra sitt sjunde VM-mål och kvittera till 2–2.

– Jag tänkte väl inte så mycket. Jag såg att han var helt öppen och sedan var det en snygg skarv. Det var ett viktigt mål och vi fick lite övertag där som vi tyvärr slarvade bort i fem mot tre på slutet, sade han.

Pär Mårts:

– Om vi ska ha folk som sätter upp spelet på blå linjen måste vi ha en högerskytt. Vi hade pratat ganska mycket om att komma högre upp med våra speldosor, Linus Omark och Linus Klasen, och bli lite två mot en på blå och få fler skott. Det tycker jag att vi har för lite av, sade han.

– Och det blev ju bra där med styrningen av "Nypan" (Gustav Nyquist).

I straffläggningen säkrade sedan André Burakovsky extrapoängen till Tre Kronor. På tisdag väntar hemmanationen Ryssland.