Mat & Dryck Udda

Larvigt gott och nyttigt

Ett bakverk späckat med larver – det är bara att vänja sig. Torkade larver består av 53 procent protein, 15 procent fett och 17 procent kolhydrater. Kött innehåller bara cirka 20 procent protein. Larver anses ha varit en viktig del i människors ursprungliga kost och används fortfarande för att undvika undernäring hos barn. Proteinrika insekter och larver kan bli räddningen mot svält och undernäring om jordens befolknings fortsätter att växa. I tisdags lanserades ”The insect cookbook” i Holland. Bland författarna finns Marcel Dicke, professor i näringslära vid universitetet i Wageningen.

Reuters/Michael Kooren
En cupcake gjord av insekter. Forskning gjord av forskare vid University of Wageningen visade att insekter kan ge den bästa källan till protein för att möta behoven hos en ökande befolkning. Foto: Reuters/michael kooren
Reuters/Michael Kooren
Margot van Rooyen, en student vid University of Wageningen, äter en cupcake gjord av insekter.
Reuters/Michael Kooren
En kanderad gräshoppa kanske?
Reuters/Michael Kooren
I tisdags lanserades ”The insect cookbook”.
Självklart är en insektstårta rätt sätt att fira.