Sport Sport-topp

Laurell Nash klarade OS-kvalet

Anna Laurell Nash. Arkivbild.
Anna Laurell Nash. Arkivbild.

När medaljdrömmen krossades i London 2012 trodde Anna Laurell Nash att karriären var över.Men med höjd åldersgräns i OS fick hon en ny chans.Och nu är 75-kilosboxaren kvalificerad för OS i Rio de Janeiro.

För att kvittera ut OS-biljetten måste Laurell Nash få Sveriges olympiska kommittés godkännande. Men SOK lär inte stoppa henne.

36-åringen visade med sitt silver i Europeiska spelen i fjol att hon håller världsklass även efter comebacken.

I OS-kvalet i turkiska Samsun kom ett nytt styrkebesked. Laurell Nash besegrade ungerskan Petra Szatmari med klara 3–0 i semifinalen.

– Hon vann klart, men ungerskan var tuff och Anna blev träffad en del. Men stundtals var det "skott mot ett mål". Vi i ringhörnan kände oss trygga, säger landslagsledaren Santiago Nieva till TT.

Just en finalplats var det som krävdes för att ta en OS-plats. I söndagens final möter Laurell Nash ryskan Jaroslava Jakusjina.

Laurell Nash tog VM-guld 2001 och 2005, och EM-guld 2004, 2005 och 2007. När hon åkte till London 2012 trodde hon att det var hennes enda chans att också ta en OS-medalj, eftersom åldersgränsen var satt till 34 år. När hon sedan blev utslagen av den då 17-åriga amerikanskan Claressa Shields i kvartsfinalen var besvikelsen stor.

Men glädjen var desto större när det 2013 beslutades att åldersgränsen för OS-boxare höjs till 40 år. 2014 gjorde hon comeback.

Läs också