Sport Nyheter Sverige

Lavinfara på flera skidorter

Flera populära skidorter har utfärdat lavinvarningar lagom till sportlovet. Arkivbild.
Flera populära skidorter har utfärdat lavinvarningar lagom till sportlovet. Arkivbild.

Se upp för laviner i skidbacken och på fjällen. Den senaste tiden har tre personer dragits med i snöskred. Flera populära skidorter har utfärdat lavinvarningar mitt i sportlovstider.

I veckan drogs en pojke med i ett snöskred i Tandådalen i Sälen. Han hade åkt utanför det pistade området och blev framgrävd med händerna av fjällanläggningens pistörer. Han behövde inte föras till sjukhus.

– Överlevnadstiden i lavin anses vara just 15 minuter, säger fjällräddaren Mikael Westerdahl till Dala-Demokraten.

Helgen innan försvann två män i en stor lavinolycka längs en fjälled, nordväst om Grövelsjön i Dalarna. Båda begravdes under snön, men den ena kunde gräva fram den andra mannen.

– Njut av fjällen, gå på tur, men undvik branta fjällsluttningar, säger fjällräddaren Mikael Westerdahl.

Snö och blåst ökar risk för lavin, även efter kraftiga snöfall ska man vara försiktig då snön inte hunnit sätta sig, har Stefan Mårtensson, som forskar om laviner, tidigare sagt till TT.

När man lämnar pistade backar bör man lämna ett färdmeddelande till anläggningens skidpatruller eller annan person.

För tillfället har en lavinvarning 2 utfärdats på flera populära skidorter i Sverige, enligt Snörapporten. Det råder farliga förhållanden i delar av terrängen i Åre, Riksgränsen, Tandådalen/Hundfjället, Vemdalen, Bydalsfjällen och Kittelfjäll. Människor kan utlösa laviner, men spontana skred är osannolika.