Nyheter Toppnyheter Världen

Le Pen stärker sitt franska grepp

Frankrike gick till de första valen efter dådet i Paris. Högerextrema Nationella Fronten verkar skörda historiska framgångar. På bilden partiledaren Marine Le Pen efter att hon röstat.
Frankrike gick till de första valen efter dådet i Paris. Högerextrema Nationella Fronten verkar skörda historiska framgångar. På bilden partiledaren Marine Le Pen efter att hon röstat.

Marine Le Pens högerextrema partis försök att vinna över fransmännens förtroende efter terrordåden i Paris kan ha lyckats. Hennes parti Nationella fronten gick starkt framåt i regionalvalens första omgång.

De första prognoserna visade på söndagen att Nationella Fronten hade fått flest röster i 6 av Frankrikes 13 regioner.

Minuterna efter att vallokalerna hade stängt klockan 20 visade de första prognoserna att Nationella Fronten hade fått mellan 27,2 och 30,8 procent av rösterna nationellt. Marine Le Pen, som själv kandiderar för Nord-Pas-De-Calais–regionen i norr, och hennes brorsdotter Marion Maréchal-Le Pen som kandiderar i Provence-Alpes-Côte-d’Azur, hade vardera dessutom vunnit mer än 40 procent av rösterna.

– Det är ett fantastiskt resultat som vi välkomnar med ödmjukhet, sade Marine Le Pen strax efter att resultaten offentliggjordes.

– Jag uppmanar alla som känner sig som patrioter att rösta på oss så att Frankrike kan återgå (till sin forna) storhet och lycka.

De två partier som fått flest röster i en region kommer att mötas i en andra valomgång på söndag.

Skriver historia

Det är ett historiskt resultat för ett parti som under decennier ratats för sin främlingsfientliga hållning, men som under Marine Le Pens ledarskap arbetat hårt för att bli mer rumsrent. För första gången ser partiet ut att kunna få kontroll över en, eller rent av flera, franska regioner.

– Marine Le Pen har visat sig väldigt stark och skicklig, hon har lyckats klara övergången både från sin pappas (Jean-Marie Le Pen) arv och samtidigt föra in helt nya personer från sin generation i ledningen, säger Ingmarie Froman, frilansjournalist och Frankrikekännare.

Valen är de första som hålls efter terrordåden i Paris den 13 november och resultatet kan ses som ett kvitto på fransmännens politiska förtroende. Valen är även de sista före 2017 års presidentval.

Styret av en region handlar främst om lokala frågor som lokaltrafik och skolor. För Marine Le Pen innebär en seger även en språngbräda inför hennes kandidatur i presidentvalet.

– Det här är enormt viktiga symbolsegrar och hon får en hel politikerkader som får tränas i politiskt arbete, säger Froman.

"Inga taktiska allianser"

Förre presidenten Nicolas Sarkozys konservativa parti Republikanerna (Les Républicains) gick tillsammans med allierade centerpartier också starkt fram, med 27 procent av rösterna på nationell nivå.

President Hollandes regerande Socialistparti var den stora förloraren och kom på en tredje plats med 22,7 procent enligt preliminära vallokalsundersökningar.

De partier som går vidare till en andra omgång kan enligt franska valregler bilda koalition med partier som slagits ut i den första omgången, men som fått minst fem procent av rösterna. Detta skulle kunna utnyttjas av partier för att taktiskt försöka stänga ute Nationella Fronten från att vinna kontroll över ett antal regioner. Sarkozy avvisade direkt alla sådana planer.

– Det kommer inte att bildas taktiska allianser i den andra omgången, sade han.

Partier på vänsterkanten föreslår allianser för att motarbeta Nationella fronten.

Louise Nordström/TT
Paris minns offren för terrordåden, och den franska flaggan vajar från många balkonger.
Louise Nordström/TT
En typisk valaffisch för Nationella Fronten som anspelar på hotet av invandring