Sport

Leandersson vill ta tredje raka i EM

Jonas Leandersson.
Jonas Leandersson.

Spurtsegern i Tiomila den senaste helgen betydde mycket för Jonas Leandersson inför EM i orientering.– Det var ett lyft för självförtroendet som jag tar med mig till de hårda EM-loppen, säger han.

Leandersson har åkt till tjeckiska Jesenik med förhoppningen om att ta sitt tredje raka EM-guld i sprint. Han vann även VM-sprinten i fjol.

– Jag har stora förhoppningar på EM och det är i sprinten som jag har störst chanser, säger han.

EM inleds med sprintstafett på lördagen och den individuella sprinten på söndag. Det är då som 26-åringen ska visa varför han är så bra just i sprint.

– Mästerskapen är det jag brinner mest för, då också mentala bitar kommer på spel. Och jag ser det också som en fördel att jag är ödmjuk och beredd att göra jobbet i varje start, säger han.

– Jag älskar sprint när man måste ta snabba beslut och planera och optimera varje sträcka.

Höjdskillnad utmaning

Numera, då kartor och filmer finns att hitta på nätet över nästan varje liten stad i världen, har sprintorientering i stadsmiljö blivit ännu tuffare och kräver ännu snabbare beslut.

– Man måste lägga ner mycket tid vid datorn på att förbereda sig. Och många gånger känner man igen sig när man kommer till en plats, från videor som man sett, säger landslagslöparen Helena Jansson.

Men från EM-orten Jesenik finns inga videor på gatorna att studera. Leandersson säger att största utmaningen i sprinttävlingen blir höjdskillnaden.

– Staden ligger på över 1 000 meters höjd och sprintfinalen på söndag är mycket kuperad. Det är 130–140 höjdmeter på banan. Det är väldigt mycket för att vara sprint. Jag vet inte om de ska tas en eller flera gånger. Man får se om benen orkar, säger han.

VM största målet

EM är ett av två stora mål för säsongen. Allra störst är förstås VM i Sverige i augusti.

– Nu är vi inne i en intensiv tävlingsperiod, men från midsommar finns det gott om tid att ladda i lugn och ro fram till VM, säger Leandersson, som känt sig sliten efter Tiomila-urladdningen.

– Men nu känns det bra. Jag hade inte åkt annars.