Nöje Musik Metro Music

Led Zeppelin försvarar ackordstöld

Led Zeppelins gitarrist Jimmy Page och sångare Robert Plant tvingas försvara "Stairway to heaven" i rättssalen. Arkivbild.
Led Zeppelins gitarrist Jimmy Page och sångare Robert Plant tvingas försvara "Stairway to heaven" i rättssalen. Arkivbild.

På tisdag är det dags för Led Zeppelins sångare Robert Plant och gitarrist Jimmy Page att försvara upphovsrätten till den ikoniska gitarrslingan i början av "Stairway to heaven" från 1971 – i rättssalen.

Spirit, ett band från Los Angeles, hävdar att gitarrslingan är stulen från deras låt "Taurus" från 1967. Stämningsansökan lämnades in av Michael Skidmore, förvaltare av dödsboet efter Spirits-gitarristen tillika "Taurus"-kompositören Randy Wolfe.

Led Zeppelin var förband till Spirit i slutet av 60-talet, men hävdar att de aldrig lyssnat på bandets musik eller influerats av dem.

Fallet är ett av många som dykt på senare år, där artister stämmer varandra för låtstöld. Förra året vann Marvin Gayes familj en rättslig strid med artisterna Pharrell Williams och Robin Thicke, som anklagades för att ha kopierat en Marvin Gaye-låt på sin hitsingel "Blurred lines".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset