Nöje Musik Nyheter Metro Music

Led Zeppelin vann i rätten

Jimmy Page och Robert Plant. Arkivbild.
Jimmy Page och Robert Plant. Arkivbild.

Led Zeppelins låt "Stairway to heaven" är inte ett plagiat på 60-talsbandet Spirits låt "Taurus". Det har en jury i USA kommit fram till. Därmed är en sju dagar lång rättegång till ända.

Jimmy Page och Robert Plant i Led Zeppelin blev stämda av bandet Spirit som hävdade att introt till "Stairway to heaven", från 1971, är ett plagiat på Spirits låt "Taurus", skriven 1967.

Under rättegången sade Page och Plant att de inte hade haft tillgång till "Taurus" när de skrev "Stairway to heaven". Deras påstående tillbakavisades av juryn som fann det rimligt att de skulle kunna ha hört Spirits låt. Men de fyra kvinnorna och fyra männen i juryn fastställde också att det inte fanns tillräckliga likheter låtarna emellan för att det skulle vara tal om något upphovsrättsbrott.

Jimmy Page och Robert Plant befann sig i rättssalen när juryns beslut lästes upp. Strax innan hade domaren Gary Klausner gått med på juryns önskan om att en sista gång få höra akustiska gitarrversioner av "Taurus" och "Stairway to heaven" spelas samtidigt.

Målsägande var Michael Skidmore, förvaltare av Spirit-gitarristen Randy Californias dödsbo. California hävdade länge att han borde läggas till som en av låtskrivarna till "Stairway to heaven". Han omkom i en drunkningsolycka 1997 och hann aldrig dra Page och Plant inför rätta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset