Nyheter Världen

Ledande pro-kurdisk advokat dödad

En framstående advokat och debattör för kurdiska rättigheter har skjutits ihjäl i sydöstra Turkiet. Händelsen fångades på tv och hundratals upprörda demonstranter i Istanbul har skingrats med tårgas.

Oppositionen menar att händelsen var ett lönnmord men inrikesminister Efkan Ala säger att Tahir Elçi hamnade i korseld mellan polis och terrorister.

Elçi var ordförande för Advokatsamfundet i provinsen Diyarbakir och en ledande förespråkare för mänskliga rättigheter. Efter ett uttalande nyligen om att PKK inte är en terrororganisation hade 49-åringen mottagit dödshot och var på väg att ställas inför rätta.

Dramatiska bilder

Skotten kom när Elçi höll en pressträff utanför en skottskadad minaret, just om vikten av att undvika skjutningar vid historiska byggnader. Tv-bilder som spritts över världen förefaller visa hur en attentatsman springer förbi civilklädd polis som skjuter mot honom. Sekunderna efteråt ligger Elçi blödande ur huvudet.

I eldstriden dödades även en polisman och elva människor skadades. Efter händelsen besköts utredare som kom för att undersöka platsen.

Attentatet politiseras

"I Tahir Elçis ställe kommer tusentals andra Tahir Elçi att fortsätta kampen för lag och rättvisa", meddelade det prokurdiska oppositionspartiet HDP, medan regeringen beskrev attacken som "en attack mot fred och harmoni i Turkiet".

"Mördarstaten måste stå till svars", ropade upprörda demonstranter i Istanbul när de skingrades med tårgas och vattenkanoner.

Syrienkriget, flyktingkrisen och spänd inrikespolitik ledde i somras till att vapenvilan mellan nationalister och pro-kurdisk milis revs upp. Sedan dess har militären utfört blodiga flygräder mot PKK-baser, medan milisen har dödat dussintals poliser. Terrorrörelsen Islamiska staten misstänks för bombdåd som krävt omkring 130 dödsoffer vid pro-kurdiska vänsterdemonstrationer.

Burhan Ozbilici