Nyheter Världen

Ledning för Cyperns regeringsparti

Det konservativa partiet i Cypern väntas vinna i söndagens val med knapp marginal enligt de första vallokalsundersökningarna.
Det konservativa partiet i Cypern väntas vinna i söndagens val med knapp marginal enligt de första vallokalsundersökningarna.

Cyperns styrande konservativa parti ledde sent på söndagen i ett parlamentsval som delvis handlar om den delade öns framtid.Men valdeltagandet var förhållandevis lågt.

Det konservativa partiet Disy hade fått omkring 31 procent när 75 procent av rösterna hade räknats på söndagskvällen. Därmed skulle högerpartiet få 21 platser av parlamentets 68 stolar.

Det grekcypriotiska partiet Akel hade vid den sena rösträkningen fått drygt 25 procent, vilket skulle innebära att partiet går tillbaka från 19 till 18 platser.

Väljare visade dock även sympati för det högerextrema partiet Elam, med kopplingar till nynazistiska Gyllene gryning i Grekland. Elam väntades få en plats i parlamentet sedan partiet fått närmare 4 procent i valet. Partigränsen till parlamentet är 3,6 procent.

Valet ses som en indirekt förtroendemätning för den sittande presidenten Nicos Anastasiades som innehar ämbetet till 2018. Anastasiades representerar grekcyprioterna i förhandlingarna om att ena ön som delades mellan grekcyprioter och turkcyprioter 1974.

Valdeltagandet var knappt 70 procent.