Sport

Legendarens tuffa krav på Sjöström

Gunnar Larsson. Arkivbild.
Gunnar Larsson. Arkivbild.

Gunnar Larsson tog dubbla OS-guld 1972 och räknas som Sveriges störste simmare genom tiderna.Nu kan han bli nerpetad från tronen av Sarah Sjöström. Men han kräver mer än två OS-guld av henne i Rio:– Skulle hon ta två guld och sätta världsrekord på bägge sträckorna, då ska jag erkänna mig besegrad, säger han.

Sarah Sjöström kommer till OS i Rio de Janeiro som Sveriges i särklass största guldhopp.

Hon är jättefavorit på paradgrenen 100 meter fjäril – men också världsetta i år på 200 meter fritt.

Dessutom är hon medaljkandidat på både 50 och 100 meter fritt.

– Går det bra för henne på 100 fjäril och hon vinner, då är banan sopad för resten av OS. Vinner hon inte fjärilen så kanske hon börjar tvivla på sig själv, säger den 65-årige storsimmaren, född i Malmö men har sedan många år Västerås som bostadsort.

Tusendelsrysare

Gunnar Larsson tog OS-guld på både 200 och 400 meter medley i München 1972, slog världsrekord på 200 och Europarekord på dubbla distansen. Segern på 400 meter medley blev klassisk då segermarginalen till amerikanen Tim McKee var ynka två tusendelar.

– Jag visste inte att det kunde avgöras på tusendelar. Det tog lång tid innan beskedet kom och jag och Tim trodde att det skulle bli omsimning en timme senare. Ingen av oss var sugna på det.

– Då sade jag till honom att vi sågar itu guld- och silvermedaljen så får vi varsin originell medalj, men precis då kom beskedet att jag vunnit, säger han med ett skratt.

Efter det gjordes reglerna om och avgörande i tusendelar togs bort.

Gunnar Larsson är ende svenske simmaren som tagit två individuella guld i samma OS i modern tid. Även Håkan Malmrot har gjort det, men så långt tillbaka som 1920 och en av grenarna, 400 meter bröstsim, finns inte längre.

Sällsynt med dubbel

Det är över huvud taget sällsynt med svenskar som tar en dubbel i sommar-OS. Senast det hände var för över 30 år sedan – kanotisten Agneta Andersson i Los Angeles 1984.

Larsson, som efter karriären bland annat varit expertkommentator på Radiosporten, tror att Sjöström kan lyckas.

– Jag tror att smällen i London 2012, när hon missade medalj, har gjort att hon knutit näven och tänkt "nu jävlar ska jag bevisa". Det har triggat henne och hon har vuxit väldigt mycket mentalt.

I en jämförelse med Sarah Sjöström är det just OS-gulden som väger över för Larsson. På EM- och VM-nivå är han långt efter Södertörnsstjärnan, framför allt på grund av att det var färre mästerskap på hans tid.

Larsson fick bragdguldet 1970 sedan han vunnit tre guld och ett silver på EM i Barcelona. VM avgjordes första gången 1973 och Larsson vann guld på 200 meter medley.

Sedan avslutade han simkarriären 22 år gammal.

TT: Hur tror du det går för Sjöström i Rio?

– Hon vinner 100 fjäril och jag tror hon tar 200 frisim också. Sedan tror jag hon blir trea på 100 fritt och blir utan medalj på 50.

Går det tipset in kliver Sjöström högst upp på den svenska simtronen. Vare sig hon sätter världsrekord eller inte.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset