Sport Sport-topp

Lehkonen kan lämna mäktigt avtryck

Frölundas Artturi Lehkonen, till vänster, jublar tillsammans med Ryan Lasch efter ett av sina slutspelsmål. Arkivbild.
Frölundas Artturi Lehkonen, till vänster, jublar tillsammans med Ryan Lasch efter ett av sina slutspelsmål. Arkivbild.

Tomi Kallio är en av Frölundas största profiler genom tiderna.Nu kan ytterligare en flygande finländare skriva in sig bland klubbens stora guldhjältar.– Att vinna guld? Det skulle betyda allt, säger Artturi Lehkonen, mål- och poängkung i SM-slutspelet.

Den 20-årige finländske talangen kan göra sin sista match i Frölundatröjan på söndag.

NHL och Montreal lockar till nästa säsong.

Trots att han bara gör sin andra säsong i Göteborgsklubben är han på väg att lämna ett mäktigt avtryck efter sig.

Den sylvasse forwarden har öst in mål och poäng i slutspelet och är med sina 17 poäng (9 mål+8 assist) bara en bakom Daniel Alfredssons klubbrekord på 18 poäng (12+6). Det rekordet satte Alfredsson när han ledde Frölunda till det senaste guldet för elva år sedan.

Guld prio ett

Om att slå det rekordet säger Lehkonen:

– Det är roligare om vi vinner SM-guld och får komma till Götaplatsen. Det är det viktigaste just nu.

En seger på söndag på bortaplan i Skellefteå fixar festen.

– Det är målet, säger Lehkonen som gjort två mål och fem poäng i finalserien.

Och skulle det inte gå då så finns två chanser till eftersom Frölunda leder med 3–1 i matcher.

Frölunda har haft flera stora finländska guldprofiler genom åren. Den allra största är Tomi Kallio som tog två guld med Frölunda och sköt det avgörande målet 2003.

För Lehkonen har dock en doldis till landsman betytt mer.

– Kallio är den största finländaren som har spelat här. Men en som jag känner bra är Kimmo Eronen (mästare 2003), det är min pappas polare och jag har spelat med hans son (Elmeri) i sex år i TPS Åbo. Kimmo berättade en del om Göteborg när jag skulle flytta hit, berättar Lehkonen.

"Trivs jättebra"

Finländaren, som kommer från det lilla samhället Pikis öster om Åbo, har tagit stora kliv i Frölunda under tränaren Roger Rönnberg. Han fördubblade sin poängskörd i grundserien från 16 i fjol till 33 i år. I slutspelet har han tagit ytterligare ett steg.

– Jag har blivit lite starkare och jag hade en bra sommar förra året till skillnad från året före då jag var sjuk. Jag fick en bra start på säsongen, fick spela i bra omgivning och det byggde mitt självförtroende, säger Lehkonen som spelar tillsammans med grundseriens poängkung Ryan Lasch och centern Patrik Carlsson.

Lehkonen har förlängt kontraktet med Frölunda över nästa säsong, men det mesta talar för att han hamnar i NHL där han är draftad av Montreal.

– Jag vet inte, jag trivs jättebra här och är nöjd med det. Det har varit väldigt bra för mig att komma hit, men jag vet inte vad som händer till nästa säsong, säger han.

Till att börja med ska han se till att fixa guldfest på Götaplatsen.