Sport

Leicester mot osannolik titel

En, två... nej fem miljoner pund väntar Leicester-tränaren Claudio Ranieri i bonus om klubben vinner Premier League. Arkivbild.
En, två... nej fem miljoner pund väntar Leicester-tränaren Claudio Ranieri i bonus om klubben vinner Premier League. Arkivbild.

Leicester City är tre poäng från att säkra Premier League-titeln.En seger mot Manchester United på Old Trafford på söndag räcker för att fullborda den osannolika resan kubben gjort det senaste året – från sist i ligan, via en heroisk ligaavslutning och en sexskandal mot den första ligatiteln i klubbens 132-åriga historia.

– Vår stora chans att ta titeln är nu. Nästa säsong vet vi inte vad som händer. Det här är vårt livs chans, säger tränaren Claudio Ranieri.

Orden "Leicester kan säkra ligasegern" känns för många fortfarande helt osannolika, och kanske var det just den osannolikheten som klubbens styrelse utgick från när de förhandlade med Ranieri inför att han tog över klubben tätt inpå säsongsstarten.

För om Leicester lyckas med bedriften kan italienaren plocka ut bonusar på 5 miljoner pund, cirka 59 miljoner kronor, rapporterar The Times.

Ranieri fick uppdraget att hålla kvar klubben i Premier League och har en klausul som ger honom 100 000 pund för varje placering ovanför nedflyttningsstrecket. Dessutom förhandlade han sig till en egen klausul som ger extra pengar om laget kvalificerar sig för Europa League, Champions League – eller vinner Premier League.

Klubbledningen å sin sida fick under förhandlingarna in klausuler som skulle göra det lättare att sparka Ranieri om resultaten uteblev. Som de gjorde i fjol då Leicester länge låg sist i tabellen men undvek nedflyttning tack vare en makalös avslutning.

Vändpunkt

Den 64-årige Ranieri tog över klubben efter att mångårige tränaren Nigel Pearson fick sparken i juni förra året efter att flera spelare i laget varit inblandade i en rasist- och sexskandal under ett träningsläger i Thailand.

Skandalen blev på sätt och vis också en vändpunkt för klubben som under Ranieris ledning inledde den nuvarande säsongen med att gå obesegrat genom de tre första omgångarna och plötsligt finna sig i toppen av ligatabellen.

De flesta har väntat på en formsvacka som ska ta laget till en mer normal och väntad placering, men den har aldrig infunnit sig. Förvisso var Leicester nere och sladdade på sjätte plats i september, men lägre än så har laget aldrig fallit.

Med tre omgångar kvar leder Leicester tabellen sju poäng före tvåan Tottenham. Skulle Leicester vinna mot Man United, eller Tottenham förlora mot Chelsea på måndag, är saken klar.

– Det kommer bli en fantastisk match, men tuff. Vi måste hålla oss lugna och vara hungriga, säger Ranieri.

– För första gången i klubbens historia kan man vinna ligan. Det är otroligt, det är historiskt.

Vardy avstängd

Även om Leicester gång på gång bevisat att sannolikhet, statistik och tradition inte behöver spela roll på en fotbollsplan talar fakta ändå emot skrällaget på söndag.

Senast Leicester vann på Old Trafford var 1998, och lagets sex senaste besök på arenan har slutat med förlust. Dessutom är anfallaren Jamie Vardy, som ligger trea i skytteligan med 22 mål, avstängd.

Ranieri vet hur han vill att det ska sluta:

– Det är viktigt att avsluta berättelsen som i en amerikansk film. Till slut så slutar allt bra, det blir ett lyckligt slut.