Sport Sport-topp

Leksand klart för direktkval

Per-Erik Johnsson och hans Leksand ställs mot Modo om en plats i SHL nästa säsong. Arkivbild.
Per-Erik Johnsson och hans Leksand ställs mot Modo om en plats i SHL nästa säsong. Arkivbild.

Leksand klarade även det näst sista hindret på vägen till SHL.På tisdagen besegrade det anrika dalalaget Tingsryd med 4–2 och nu står bara Modo mellan Leksand och en plats i ishockeyns finrum.

Leksand fick en drömstart inför hemmapubliken. Johan Porsberger gav hemmalaget ledningen med 1–0 efter 2.46, och bara 39 sekunder senare gjorde Johan Olofsson 2–0.

Mål tidigt i perioderna var Leksands signum den här kvällen. I mittperioden skrinnade sig Jon Knuts fri på kanten, tryckte sig in framför mål, höll i pucken och lade den i mål bakom Tingsryds Johannes Jönsson, ett mål som betydde 3–1.

Tingsryd reducerade, men när Leksands Martin Karlsson sköt 4–2 drygt tre minuter in på den tredje perioden orkade Tingsryd inte resa sig på nytt.

Per-Erik Johnsson, som tog över tränarjobbet i Leksand i november när laget höll till i de nedre delarna av den allsvenska tabellen, ställs nu mot Modo, det lag han räddade kvar i SHL förra våren.

Matchserien avgörs i bäst av sju matcher – vinnaren spelar i SHL i höst – och det första mötet avgörs i Örnsköldsvik på söndag.

– Vi har inget att förlora, men det har Modo. Fan vilken skön känsla, sade Leksands lagkapten Jonas Frögren i omklädningsrummet efter matchen.

I den andra matchserien möts Karlskrona och AIK.