Sport

Lett seger – nu väntar Finland

Daniel Berlin gör ett av Sveriges mål mot Lettland.
Daniel Berlin gör ett av Sveriges mål mot Lettland.

En kvartsfinal i bandy-VM skulle kunna sluta 100–0 om det vore full satsning.Sveriges 28–3 mot Lettland var därför en välgärning.– Vi har ett ansvar, och måste göra det vi kan för att hjälpa dem bli bättre, säger Daniel Berlin.

Kvartsfinalen är aldrig VM:s bästa match, men det kan vara den viktigaste.

Om den lilla bandyvärlden ska kunna växa så måste de risiga lagen – till exempel Lettland, som kom sist i B-poolen – få en möjlighet att lära sig av de bästa.

– Man får ta en sån här match med en nypa salt. Det viktiga är att de har roligt, och att de kan se oss göra bra saker. Men visst, skulle vi köra för fullt skulle matchen sluta helt annorlunda, säger Berlin.

En skridsko

Det finns därför inte så mycket att säga om matchen.

Sverige hade gjort 3–0 innan det ens gått fem minuter, tolv mål till paus och hade de bara kört på mer än en skridsko hade siffrorna nått rekordhöjder.

Även de andra kvartsfinalerna slutade som väntat med stora siffror, Norge var chanslöst mot Kazakstan (3–11) och Finland slog Vitryssland med 17–3. Den sista kvartsfinalen mellan Ryssland – där båda storstjärnorna Sergej Lomanov och Jevgenij Ivanusjkin vilade – och USA slutade 12–2.

Sverige möter Finland i lördagens semifinal, medan Ryssland möter Kazakstan.

Nio av tio

I nio matcher av 10 vinner Sverige enkelt mot finländarna, men det här skulle ju kunna vara den tionde.

Förbundskapten Svenne Olsson:

– Många tar lätt på Finland, men det är mycket jämnare än vad folk tror. De är vassa på fasta situationer och bra på sitt lyftspel. Första matchen (9–1) mot dem genomförde vi bra, förutom sista kvarten i första halvlek. Men det är klart att vi på bra is och inomhus ska vara favoriter i en sådan match, säger han.

Allt annat ännu en drömfinal mellan Ryssland och Sverige på söndag vore en sensation.