Sport

Lewandowski säkrade Bundesligarekord

Robert Lewandowski skickar in det första av sina två mål i 2–1-segern mot Ingolstadt. En seger som innebär att Bayern säkrade lagets fjärde raka Bundesliga-titel.
Robert Lewandowski skickar in det första av sina två mål i 2–1-segern mot Ingolstadt. En seger som innebär att Bayern säkrade lagets fjärde raka Bundesliga-titel.

Bitter sorti ur Champions League i tisdags.Glädje över den fjärde raka ligatiteln på lördagen.Nu har Bayern Münchens tränare Pep Guardiola ett uppdrag kvar innan han lämnar klubben – cupfinalen mot Dortmund om två veckor.

Spanjoren Pep Guardiola kom till Bayern München inför säsongen 2013-2014, en säsong då laget hade tre titlar att försvara: Champions League, tyska ligan och cupen. Jupp Heynckes lämnade den sydtyska klubben med ett närmast oslagbart facit.

Under sina tre år i Bayern München har spanjoren förfinat både spelare och system, men längre än till tre semifinaler i världens förnämsta klubblagsturnering har det inte räckt. Med beröm godkänt i stort sett vilken klubb som helst, men inte i den mesta tyska mästarklubben.

Hyllade Heynckes

Guardiola kunde emellertid trösta sig med att Bayern via lördagens 2–1 borta mot Ingolstadt säkrade lagets fjärde raka ligatitel – rekord i Bundesligas historia. Polacken Robert Lewandowski gjorde Bayerns båda mål, 1–0 på straff i 15:e minuten och 2–0 dryga kvarten senare.

– Jag vill dela den här titeln med Jupp Heynckes. Vi har uppnått något mycket speciellt, fyra ligatitlar i följd, sade Guardiola enligt nyhetsbyrån Reuters.

I och med att Dortmund samtidigt förlorade, 0–1 borta mot Frankfurt, hade Bayern kunnat förlora matchen mot Ingolstadt. Nu, med en match kvar av ligaspelet, är försprånget åtta poäng. Av säsongens 33 ligamatcher har Bayern förlorat blott två, och släppt in i genomsnitt mindre än ett halvt mål per match.

– Det är ingen liten bedrift att vinna ligan fyra år i rad. Det har krävts mycket jobb. Kvalitet räcker inte om man inte bidrar med arbete, sade anfallsstjärnan Thomas Müller.

– Jämnheten som vi har visat upp de senaste åren är otrolig. Ölglasen kommer att svingas ordentligt i kväll, fortsatte han.

Cupfinalen kvar

Bayern München har fortfarande chansen att ta dubbeln, det vill säga vinna både ligan och cupen under samma säsong, något som skedde senast för två år sedan.

Finalen spelas på Olympiastadion den 21 maj mot värsta konkurrenten Dortmund och blir Guardiolas avskedsföreställning. Nästa säsong tar den tidigare spanske landslagsspelaren över tränarjobbet i Manchester City.