Sport

Lewicki: "Det är locket på"

Malmö FF-mittfältaren Oscar Lewicki, 23, möter på torsdagen sin gamla klubb Häcken i finalen av Svenska cupen på Swedbank Stadion. Arkivbild.
Malmö FF-mittfältaren Oscar Lewicki, 23, möter på torsdagen sin gamla klubb Häcken i finalen av Svenska cupen på Swedbank Stadion. Arkivbild.

Hans gamla klubb Häcken står i vägen för Svenska cupen-titeln och spel i Europa.De forna lagkamraterna vill dock inte avslöja något för Oscar Lewicki inför finalen.– Det är locket på, säger Malmö FF-mittfältaren.

Inom loppet av ett år väntas Malmö FF-mittfältaren Oscar Lewicki ha fått uppleva ett EM-guld med U21-landslaget (2015) och det stundande EM-slutspelet i Frankrike med A-landslaget. Däremellan klämmer 23-åringen gärna in en titel i Svenska cupen, vilket även innebär Europa League-kval i sommar.

– Det är skönt att drömmen om Europa fortfarande lever, säger Oscar Lewicki inför torsdagens cupfinal mot Häcken på Swedbank Stadion.

"Vill stå som vinnare"

Lewicki gjorde tre allsvenska säsonger i Häcken efter sin återkomst till Sverige från den tyska storklubben Bayern München. Självklart är det extra speciellt att nu få möta sin gamla klubb i en cupfinal.

– Man känner ju de allra flesta i laget och hela ledargänget. Men det gör att man bara ännu mer vill stå som vinnare, säger Lewicki, som gick till MFF i fjol.

TT: Har du haft någon kontakt med dina gamla lagkamrater inför finalen?

– Jag har pratat lite med någon och med materialaren för att försöka luska lite, men det är locket på, säger mittfältaren och skrattar.

I söndags vann MFF med 3–0 mot Häcken i allsvenskan – skåningarnas första vinst mot Hisingsklubben sedan 2011.

– Det finns inget som säger att bara för att vi vann senast kommer vi vinna nu. Det blir jäkligt spännande, men man börjar om på noll.

Spelar EM?

Efter U21-landslagets guldsuccé i EM i Tjeckien förra sommaren blev Lewicki på hösten ett namn för A-landslaget. När Albin Ekdal blev skadad fick han chansen från start mot Moldavien och sedan dess har MFF-mittfältaren varit en man för startelvan i såväl de dubbla playoff-matcherna mot Danmark och vårens träningslandskamper mot Turkiet och Tjeckien.

– Det har blivit jäkligt bra. Man kom in på ett bra sätt och bra in i gruppen.

TT: Hur säker är du på att förbundskaptenen Erik Hamrén läser upp ditt namn den 11 maj när EM-truppen tas ut?

– Det hade varit fantastiskt roligt att få komma med och göra sitt första mästerskap på A-landslagsnivå. Säker är jag inte, men i och med att man har varit med de senaste landslagssamlingarna hoppas man så klart på att få vara med på den här också, säger Oscar Lewicki.

Läs också