Sport

LHC ett spöke för HV71

Linköpings Jakob Lilja kramas om av Anton Karlsson och Niklas Fogström efter 3–1-målet.
Linköpings Jakob Lilja kramas om av Anton Karlsson och Niklas Fogström efter 3–1-målet.

Niklas Persson har kritiserats för att producera för få poäng.Men nu har centerstjärnan levererat fem matcher på raken.När Linköping krossade HV71 med 5-1 svarade lagkaptenen för ett mål och en assist.

Efter fyra säsonger i ryska KHL och två i schweiziska ligan värvades Niklas Persson tillbaka till Linköping som ersättare för Mattias Sjögren.

Men poängen har inte alls kommit som LHC-fansen förväntat sig från centerns treåriga sejour mellan 2006 och 2009, då anfallaren var med och förde klubben till två raka SM-finaler.

Något 36-åringen också fått en hel del kritik för i sin återkomst.

Nu verkar det ha lossnat för den under flera år givna landslagsspelaren.

Hårt arbete

Han har nämligen producerat poäng i fem raka omgångar – och mot HV71 under lördagen blev det ett mål och en assist.

– Klart att det är skönt att vara med och bidra. Men viktigast för mig är alltid att bidra med hårt arbete. Gör jag inte det skulle jag vara betydligt mer besviken än om jag inte gör någon poäng, säger Niklas Persson.

Linköping har vunnit fem av de sex senaste matcherna och sprudlar av självförtroende.

Mot HV71 verkar man dessutom ha skaffat sig ett rejält mentalt övertag. Östgötarna har vunnit inte mindre än nio av de elva senaste derbydrabbningarna .

Under säsongens tre möten har LHC dessutom bara släppt in två mål – och själva gjort nio stycken.

– Ärligt talat bryr jag mig inte så mycket om sådan statistik. För oss spelar det ingen roll vad som varit och man kan heller inte tänka mer framåt än till nästa match. Vi har kämpat till oss ett bra utgångsläge för att ta oss till slutspel, men förlorar vi två matcher är lagen under strecket i fatt, menar Persson.

Lapp på luckan

För första gången på tre år var det helt fullsatt – 8 500 åskådare – i arenan och de fick valuta för inträdet.

– Vi kontrollerar matchen på ett bra sätt och jag är framför allt väldigt nöjd med vår arbetsinsats igen. Publiken ger oss extra energi och med det trycket som var nu är det inte många i Sverige som slår oss, framhåller han.

Gästerna kvitterade Rhett Rakhshanis ledningsmål efter bara 34 sekunder genom Simon Önerud.

Sedan vägrade David Rautio att släppa någon mer puck förbi sig.

– Vi får mycket press på Linköping i andra perioden, men skjuter alldeles för få skott. Totalt sett var vi aldrig nära, suckar HV-tränaren Johan Lindbom.