Nyheter Sverige

Liberalerna i bråk med Vårdförbundet

Liberalerna föreslår att vårdbiträdena återinförs inom sjukvården för att bland annat avlasta sjuksköterskorna. Arkivbild.
Liberalerna föreslår att vårdbiträdena återinförs inom sjukvården för att bland annat avlasta sjuksköterskorna. Arkivbild.

Liberalerna föreslår att vårdbiträdena återinförs inom sjukvården. Framför allt för att sjukvården ska bli effektivare men även för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden.– Det är föråldrat och helt fel, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Vårdbiträdena har i praktiken försvunnit inom svensk sjukvård, en utveckling som pågått länge och som varit medveten.

– Detta har varit ett misstag, säger Jan Björklund.

Resultatet har, enligt honom, blivit att sjuksköterskorna har fått göra alltmer basalt arbete, som inte kräver akademisk utbildning. Med vårdbiträden kan undersköterskor avlastas som i sin tur kan avlasta sjuksköterskorna, enligt Liberalerna, som också vill införa en undersköterskeexamen.

Bättre vård

– Det viktigaste skälet till förslaget är att vården ska fungera bättre. Men det finns ytterligare ett skäl och det är att det kommit väldigt många nyanlända med låg utbildning. Här kan vårdbiträde vara en inkörsport till arbetsmarknaden, säger Jan Björklund.

Men Vårdförbundet avvisar förslaget.

– Vi behöver goda lokalvårdare som kan städa ordentligt, men det är inte vårdbiträden som ska göra det. Vi behöver lokalvårdare som förstår vad det innebär, för det är en helt annan smuts på sjukhus. Det krävs kunskap om bakterier och blod, och det har jag försökt att säga till honom, säger Sineva Ribeiro.

Obegripligt försvar

Jan Björklund reagerar på hennes kritik.

– På Twitter kallade hon det för stenålder. 70 000 vårdbiträden jobbar i dag inom äldreomsorgen. Att kalla det för stenålder är en nedvärdering av en viktig yrkeskategori. Hon borde be om ursäkt.

– Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskorna, har varit drivande i den här utvecklingen att avskaffa vårdbiträdena inom sjukvården. Men det är sjuksköterskorna som har varit förlorarna, eftersom akademiskt utbildade sjuksköterskor får utföra en massa okvalificerat arbete. Det är obegripligt att Vårdförbundet kan tro att det ligger i sjuksköterskornas intresse att försvara det här, säger Jan Björklund.

Henrik Montgomery/TT
Liberalernas ledare Jan Björklund avfärdar Vårdförbundets kritik att ett återinförande av vårdbiträdena skulle vara föråldrat. Arkivbild.