Nyheter Världen

Libyen fördömer USA-attack

Amerikanska stridsflygplan angrep ett misstänkt träningsläger i västra Libyen i fredags. Bilden uppges vara från attacken.
Amerikanska stridsflygplan angrep ett misstänkt träningsläger i västra Libyen i fredags. Bilden uppges vara från attacken.

Den bräckliga – men internationellt erkända – libyska regeringen fördömer USA:s flygbombningar i landet mot terrorsekten Islamiska staten (IS). I attacken dödades närmare 50 personer– bland dessa två serbiska ambassadtjänstemän som kidnappats av IS.

– Olyckligtvis förlorade de två livet som en konsekvens av den här attacken mot IS i Libyen, säger Serbiens utrikesminister Ivica Dacic.

Serbien har krävt en förklaring av USA, och amerikanska tjänstemän säger att målet för angreppet var ett läger för "upp till 60" jihadister.

Sladjana Stankovic, ambassadens kommunikationschef, och föraren Jovica Stepic togs som gisslan nära kuststaden Sabratha, väster om huvudstaden Tripoli, den 8 november i fjol. Serbiens ambassadör hörde till dem som befann sig i fordonskaravanen som då angreps och som var på väg mot den tunisiska gränsen.

De amerikanska stridsflygplanen angrep det misstänkta träningslägret i västra Libyen i fredags. 49 personer dödades, bland dem Noureddine Chouchane som förmodas ha kopplingar till två dödliga attacker i grannlandet Tunisien förra året.

Men Libyens internationellt erkända regering uppskattar inte det amerikanska luftangreppet. I ett uttalande på lördagen fördömer regeringen – som är baserad i Libyens östra del – och konstaterar att det inte samordnats med libyska myndigheter och att det var ett "flagrant brott mot den libyska statens suveränitet".