Brasilien har skjutit upp köpet av svenska Jasplan och i Indien råder stor osäkerhet om en affär blir av. Det köpare ofta tittar efter är om plan är ”combat proven”, testade i strid, och en insats i Libyen skulle ge Jas den erfarenheten.
Brasilien har skjutit upp köpet av svenska Jasplan och i Indien råder stor osäkerhet om en affär blir av. Det köpare ofta tittar efter är om plan är ”combat proven”, testade i strid, och en insats i Libyen skulle ge Jas den erfarenheten.

De flesta partier stöder ett deltagande i Libyen. Kan få stor betydelse för försäljningen av Jasplan. ”En faktor som vägs in”.

Ett svenskt militärt deltagande i Libyen har brett politiskt stöd. Alla partier utom Sverigedemokraterna ställer sig bakom att skicka svenskt stridsflyg till Medelhavet. Försvaret har informerat regeringen att man kan skicka upp till åtta Gripenplan till Libyen om riksdagen tar beslut i frågan.
– Vi får avvakta och se vad Nato kommer fram till. Det är betydelsefullt i sammanhanget, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Om Jas 39 Gripen skickas till Libyen blir det första gången planet används i strid – vilket kan vara positivt för exporten av planet. Brasilien meddelade tidigare den här månaden att landet skjuter upp sina inköp av stridsflygplan och osäkerheten kring en eventuell försäljning till Indien är stor. I övrigt saknas i nuläget kunder. Att Jas används i en riktig konflikt kan nu göra planen enklare att sälja.
– När stater ska köpa vapensystem tittar de efter tre saker: Har någon köpt dem tidigare, använder den säljande staten dem själva och har de använts i en verklig konflikt. Att vapnen är ”combat proven” är definitivt en faktor som vägs in, säger Mark Bromley, Europaexpert på Stockholm International Peace Research Institutes vapenhandelsprogram.
– Det här med att flygplan ska vara ”combat proven” är ju något vi hört från våra konkurrenter. Men de länderna som är så intresserade av Gripen har ju utvärderat dem avse-värt mer, säger Peter Nilsson, ansvarig för Gripen i Sverige på Saab.

Metro har sökt försvarsminister Sten Tolgfors, som vill satsa på nästa generation av Jasplanet, för en kommentar.

”Ett uppenbart PR-trick”

Sedan 1982 har Jasprojektet kostat över 120 miljarder kronor. I nuläget finns endast affärer med Brasilien och Indien på gång, men osäkerheten är stor. Från Svenska freds- och skiljedomsföreningen är kritiken skarp mot att eventuellt sätta in Jasplan i Libyen.
– Det är ett uppenbart PR-trick från försvarsmakten och försvarsindustrin. I ren desperation försöker man hitta kunder till Jasplanen, säger ordföranden Anna Ek.
– Det närmaste året är väldigt kritiskt för Jasprojektet. De vill så klart få det att framstå som att det här är ett oumbärligt plan. De skulle jubla om Jas Gripen sattes in i Libyen, fortsätter hon.
 kristoffer rengfors

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset