Nyheter Toppnyheter Världen

Libysk enhetsregering ska ena landet

Människor deltar i en begravning i den libyska staden Zliten efter ett av många våldsdåd nyligen. Nu har arbetet med att skapa en enhetsregering i det splittrade landet gått i mål. Arkivbild.
Människor deltar i en begravning i den libyska staden Zliten efter ett av många våldsdåd nyligen. Nu har arbetet med att skapa en enhetsregering i det splittrade landet gått i mål. Arkivbild.

Libyen har fått en enhetsregering som ska lappa ihop det splittrade landet. Beslutet kan öppna för internationellt stöd – men fredsutsikterna är fortfarande små, säger Mikael Eriksson vid FOI.

Arbetet med att skapa en nationell enhetsregering i Libyen har gått i mål, meddelar presidentrådet i Tunisien som haft uppgiften. Överenskommelsen om att bilda en enhetsregering medlades fram av FN och undertecknades av delegater från flera av de stridande grupperna i landet efter käbbel om ministerportföljerna, rapporterar Reuters.

Uppmanar till stöd

FN:s sändebud Martin Kobler och EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmanar landets internationellt erkända parlament – det andra parlamentet finns i Tripoli – att stödja den nya regeringen, enligt AFP.

– Libyen står vid ett viktigt vägskäl och det är avgörande att alla nyckelaktörer höjer sitt lands och folks intressen över allt annat, säger Federica Mogherini enligt AFP.

Hundratals miliser

Den politiska krisen har bäddat för att terrorrörelsen Islamiska staten (IS) har kunnat växa sig starkare i landet. Mikael Eriksson, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut (FOI), säger att IS framväxt under det senaste året har sporrat parterna att enas, och att beslutet kan öppna för en försoningsprocess som i sin tur skulle öka omvärldens vilja att ge stöd till landet. Samtidigt är fredsutsikterna lika små som tidigare, förklarar han.

– De hundratals miliserna står i beroendeförhållande till de två respektive blocken, men opererar på egna villkor i landet. Sedan finns parter som inte alls är inblandade i den politiska processen, som har helt egna agendor, som brottsyndikat och aktörer som Aqim (al-Qaida i islamiska Maghreb) och IS, säger Mikael Eriksson till TT.

– Även om man nu enas kommer en rad säkerhetsutmaningar att bestå.