Nyheter Världen

Libyska styrkor på frammarsch mot IS

Sirte – som är den stad där den tidigare diktatorn Muammar Gaddafi både föddes och dödades – har varit platsen för hårda strider, även inför offensiven mot IS. Arkivbild.
Sirte – som är den stad där den tidigare diktatorn Muammar Gaddafi både föddes och dödades – har varit platsen för hårda strider, även inför offensiven mot IS. Arkivbild.

Styrkor lojala med den libyska samlingsregeringen avancerar snabbt och har intagit hamnen i staden Sirte, under en offensiv för att driva ut Islamiska staten (IS).

En reporter från nyhetsbyrån AFP uppger att hårda strider rasar runt ett konferenscenter som IS använder som kommandocentral.

– Förut var det ett krig med flygplan och artilleri, men nu är det gatustrider. Vi strider mellan husen och på gatorna, men vi kommer inte att backa förrän vi utplånat dem, säger en medlem av styrkorna till AFP.

FN-sändebudet Martin Kobler skriver på Twitter att han är "imponerad av de snabba framstegen", men uppmanar samtidigt alla stridande att respektera internationell rätt och att "civila inte får bli måltavlor".

Åratal av kaos och maktstrider har inneburit att IS kunnat bygga upp en stark bas i Libyen, med flera tusen anhängare. Men sedan den FN-stödda samlingsregeringen i början av april installerade sig i huvudstaden Tripoli har terrorrörelsen pressats tillbaka.

En talesperson för samlingsregeringen säger till BBC att högt uppsatta IS-medlemmar redan flytt staden och sökt skydd i öknen i södra delen av landet.

Mohammed el-Shaiky/AP/TT
De styrkor som nu bekämpar IS i Sirte består till största delen av milisgrupper från Misrata, som slutit upp bakom den FN-stödda samlingsregeringen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset