Sport

Lidbeck: "Vi har för dåliga hästar"

Staffan Lidbeck, avgående förbundskapten för landslaget i fälttävlan, anser att nivån på de svenska ryttarnas hästar måste höjas. Arkivbild.
Staffan Lidbeck, avgående förbundskapten för landslaget i fälttävlan, anser att nivån på de svenska ryttarnas hästar måste höjas. Arkivbild.

OS var Staffan Lidbecks sista uppdrag som förbundskapten för landslaget i fälttävlan. Han hoppas att efterträdaren på sikt får ett lättare jobb.– Vi har ryttare, men för dåliga hästar.

Inget ekipage bland de 25 bästa som nådde den individuella finalen och bara elva i lagtävlingen. Lidbeck konstaterar, brutalt ärligt.

– Det är bara att läsa resultatlistan, den talar för sig själv, säger han.

Bäste svensk var Ludwig Svennerstål på 27:e plats.

Med en månad kvar på jobbet lägger Lidbeck kraft på en utvärdering av hur svensk fälttävlan mår, men redan nu konstaterar han:

– Svenska ryttare måste bli mycket tuffare i att sålla ut bland hästarna, se över sitt hästmaterial. Vi måste ha ett mycket bättre hästmaterial. Vi behöver hästar som med en normal dos av träning, en normal dos av tur presterar bra.

Hitta vägar

Lidbeck jämför med hopplandslaget.

– Vad händer där? Jo, Malin Baryard Johnsson ser till att skaffa sig en ny häst och hon är här. Peder Fredricson lade efter London, där han inte var med, tre fyra månader på att oavbrutet leta efter en häst. Han köpte All In för han var tvungen att ha en bra häst.

– Ryttare, förbund och andra måste tillsammans hitta vägar så att vi kan köpa in hästar. Ryttarna tycker jag är tillräckligt bra. Om någon går in och köper en topphäst till Sara Algotsson har den ägaren nästan per automatik en häst till nästa VM och OS. Det är inte de gigantiska summor det handlar om som för en topphäst.

Ändra tävlingsformatet

Lidbeck vill se ridsportförbundet som den drivande kraften för att få in kapital som kan lyfta nivån.

– Och vi måste se till att behålla de lovande hästarna. "Ludde" (Ludwig Svennerstål) har sålt av några av sina bästa under resans gång.

Ridsporten lever farligt i OS. Den uppfattas som för dyr, delvis för krånglig och för tidskrävande.

TT: Kan fälttävlan behålla sitt nuvarande format?

– Det tror jag inte. Det är gammaldags att låta dressyren hålla på i två dagar. Det hade också känts vettigast om medaljörerna korats efter terrängritten med omvänd startordning, så att spänningen hålls vid liv.

Den avgående förbundskaptenen ser helst att dressyren och hoppningen avgörs första dagen och terrängen den andra, att antalet aktiva bantas och att laget skärs ned från fyra till tre ryttare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset