Nyheter Världen

Lieberman blir försvarsminister

Avigdor Lieberman blir ny försvarsminister i Israel. Den ultranationalistiske politikern har tidigare bland annat varit utrikesminister. Arkivbild.
Avigdor Lieberman blir ny försvarsminister i Israel. Den ultranationalistiske politikern har tidigare bland annat varit utrikesminister. Arkivbild.

Den ultranationalistiske politikern Avigdor Lieberman blir försvarsminister i Israels regering – något som får hans företrädare att varna för ökad extremism.

Lieberman leder partiet Yisrael Beitenu, som nu går in i premiärminister Benjamin Netanyahus regeringskoalition. Den nya regeringen kallas för den mest högerorienterade som Israel har haft under sin historia.

Det innebär att Netanyahu utökar sin knappa majoritet i knesset med fem ledamöter. Regeringen får stöd av 66 av knessets 120 ledamöter.

Avigdor Lieberman, som bland annat har varit utrikesminister, är en mycket kontroversiell politiker som provocerat omvärlden med sin hårda linje mot palestinierna. Lieberman själv bor i en bosättning på den ockuperade Västbanken. De israeliska bosättningarna ses som det främsta hindret för en fred med palestinierna.

Liebermans återkomst i regeringen har väckt starka reaktioner bland hans politiska motståndare. Moshe Yaalon, som avgick som försvarsminister efter en konflikt med Netanyahu, varnade för ökad extremism i Israel.

Andra anser att Lieberman framför allt är en pragmatisk politiker som strävar efter att en dag bli premiärminister.

USA:s utrikesdepartement konstaterar i ett uttalande att rapporterna om den nya högerorienterade regeringskoalitionen väcker "legitima frågor" om Israels politiska inriktning, men att USA kommer att bedöma regeringen utifrån dess handlingar, skriver Reuters.