Linda jagar retrofynd med loppomobilen
Linda jagar retrofynd med loppomobilen

Linda Larsson-Levins lägenhet är en retrodröm i turkosa och gröna nyanser. En stor del av inredningen är köpt på loppmarknader.

Marie Kjellander

Linda Larsson-Levin inreder med fynd från loppmarknader. 

Marie Kjellander

Sovrummet är retro-inrett i blått.

Så gott som varje helg är hon ute på loppisrunda. En av väninnornas bil går numera under namnet Loppomobilen. Kompisarna jagar i flock, och hittar saker åt varandra.

– Det gäller att teama upp med folk som inte samlar på samma grejer. Fast ibland... får man öva sig på att bli glad för någon annans skull, säger Linda

På bloggen ”Porslinan –jakten på det stora fyndet” visar Linda Larsson-Levin sina samlingar av bland annat Mari Simmulsens Upsala-Ekeby-keramik. De senaste åren har hon också börjat leta efter vintagekläder, främst vackra klänningar.

Så vad är hon på jakt efter just nu?

– Faktiskt något så enkelt som en osthyvel. Men det är en speciell norsk hyvel, litet spetsig med svart bakelithandtag.

Det största fyndet som Linda gjort på en loppis är Lisa Larsons keramiktavla med en solros. Den fanns på en loppis i Karlskrona, för femton kronor.

– På kvällen den dagen såg jag den gå för drygt 1 000 kronor på Tradera.

Den som inreder sitt hem med gamla saker från loppisar har föremål omkring sig med en historia. I Lindas kök hänger farmors grytlappar bredvid handdukar köpta på loppis.

– Ens hem blir fullt av roliga minnen. Man minns den där soliga dagen på en bakluckeloppis. Det är inte lika roligt att minnas dagen som man tillbringade på Ikea... 

I loppisfeberns spår dyker nya arrangemang upp.

• Loppissafari. Loppisbesök i 2–3 dagar med självhushållning och övernattning i stuga på landet utanför Gamleby i Småland. Endast grupper, 5-7 personer.

www.loppissafari.se

• Loppiskurs. Tvådagars helgkurs där deltagarna får lära sig bedöma äldre saker. Arrangerades första gången i höstas, återkommer antagligen i höst.
www.stockholmsmarknader.se

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset