Sport

Lindahl siktar på ny nolla

Hedvig Lindahl har hållit nollan i åtta av nio matcher det senaste året.
Hedvig Lindahl har hållit nollan i åtta av nio matcher det senaste året.

Lite från Manuel Neuer, lite från Iker Casillas och ett löfte om hjälp från Petr Cech. Hedvig Lindahl tar gärna inspiration från herrsidan – trots att hon sällan tittar på herrfotboll.– Men jag får väl börja nu till EM, säger Chelseamålvakten.

Hedvig Lindahl har haft ett riktigt bra år mellan stolparna och har bara släppt in ett enda mål de senaste nio landskamperna. Mycket talar för nolla till mot Moldavien på måndag.

Matchen på Gamla Ullevi blir hennes 123:e landskamp.

– Jag tycker verkligen om att spela i landslaget just nu, det är en väldigt bra grupp. Det är roligt att få komma hit och bidra, säger 33-åringen.

Träffade Cech

Landslagsdebuten kom redan 2002, men chansen till utlandsspel dök upp först i slutet av 2014, då Chelsea lockade över henne till den engelska ligan.

Utlandsflytten har vidgat vyerna på flera sätt, berättar hon. Inte minst ger närheten till Chelseas herrlag möjligheter till oväntade möten på träningsanläggningen.

– Ja, jag träffade Petr Cech på där nyligen, han har kvar sina barn i klubben även efter flytten till Arsenal, säger Lindahl.

– Han var jättetrevlig och erbjöd sig att hjälpa mig med min fortsatta utveckling, så vi får se om det kan bli så efter EM.

Efter ett förslag från den svenska landslagsmålvakten har Chelsea skickat över bland andra en av U21-målvakterna från herrsidan till vissa damträningar. Lindahl har också ett stående löfte om framtida hjälp från Christophe Lollichon, som är målvaktstränare i Chelseas herrlag.

Före Neuer?

Hon nämner annars bland annat favoriten Iker Casillas, numera i Porto efter många år i Real Madrid, Manchester United-målvakten David de Gea och tyske landslagsmålvakten Manuel Neuer.

– Jag såg Casillas live en gång och lärde mig mycket av hur snabb han är på att sätta i gång spelet. Sedan gillar jag hur de Gea utnyttjar hela sin kropp, han ligger som ett streck i luften.

När det gäller Neuer handlar det främst om hur han håller sig aktiv när Bayern München har det mesta av bollinnehavet. Tyskens utrusningar för att bryta långt utanför målområdet är hon mindre intresserad av.

– Jag har alltid spelat långt ute själv. Jag minns ett friläge mot Tyskland redan i OS 2008. Så det kanske snarare är så att Neuer tittat på mig, säger Lindahl med ett skratt.

ADAM IHSE / TT
Ohotad etta. Sveriges landslagsmålvakt Hedvig Lindahl hoppas på en ny nolla mot Moldavien på måndag.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset