Sport

Lindahl straffhjälte på nytt

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl räddar Brasiliens femte straff, vilket gav Lisa Dahlkvist chansen att skjuta Sverige till OS-final.
Sveriges målvakt Hedvig Lindahl räddar Brasiliens femte straff, vilket gav Lisa Dahlkvist chansen att skjuta Sverige till OS-final.

Youtube, en fusklapp och så Hedvig Lindahl. Där har ni receptet på hur man vinner OS-straffläggningar mot världens bästa fotbollsnationer.– Jag valde att stå still rätt så länge, och det gick ju bra, säger Hedvig Lindahl, hjälte i ännu en straffläggning.

Den smått sensationella kvartsfinalsegern mot USA följdes upp av en lika imponerande vinst i semifinalen mot Brasilien. Och båda gångerna har Sverige vunnit efter att ha visat prov på stark mental förmåga i straffavgörandet. Och kanske framför allt: genom att ha en målvakt som visat att just rädda straffar är något av en specialitet.

– Jag kände stort självförtroende (inför straffläggningen). Jag kände mig trygg med att vi hade kollat igenom vart straffskyttarna eventuellt skulle slå. Och trots att jag var rätt trött fysiskt så kände jag att jag hade en del kräm i benen och kom iväg rätt så bra på alla straffar, säger Sveriges målvakt Hedvig Lindahl.

Rätt varje gång

Rätt så bra, ja. Lindahl slängde sig åt rätt håll på samtliga fem brasilianska straffar. Två av dem räddade hon.

– Jag valde att stå rätt så länge så att man inte tjuvar och så lägger de bara in den i andra hörnet. Kanske var det det som gjorde att det var några som jag inte tog, men det gick ju bra på två, säger Lindahl.

Med sig vid målet hade hon också en fusklapp. På den hade Sveriges målvaktstränare Mikael Olsson med hjälp av videocoachen Andreas Janmyr stolpat upp var de troliga brasilianska straffskyttarna skulle slå.

Och den informationen var inte bara inhämtad från Brasiliens straffavgörande i kvartsfinalen mot Australien.

– Nej, vi letar på Youtube och överallt. Vi hade väl en 25 stycken straffar som vi hade att titta på. Andreas jobbar hela nätterna med det där, säger Mikael Olsson.

Koll på Tyskland

Och inför finalen mot Tyskland har landslagsledningen så klart gjort sin läxa på nytt.

– Vi har ju scoutat alla lag innan vi kom hit. Andreas har superkoll så vi har redan förberett en presentation.

Två klassiska straffavgöranden till trots: Hedvig Lindahl är inte färdig med OS.

– Jag är ju glad så klart, vi har ju säkrat medalj och det är ju jättestort. Och jag har aldrig vunnit en semi förut, så det känns ju jättebra. Men jag kände direkt efter matchen att guldet, det är guldet vi ska ha, säger Hedvig Lindahl.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset