Sport

Lindgren vågade inte titta

Förbundskapten Ola Lindgren fick gå och ringa sin mamma när nerverna inte pallade.
Förbundskapten Ola Lindgren fick gå och ringa sin mamma när nerverna inte pallade.

Sverige var beroende av Spanien för att nå OS-kvalet.Men förbundskaptenen Ola Lindgren vågade inte titta på Spaniens match mot Ryssland i handbolls-EM.– Jag tyckte fan det var jobbigt. Man kan inte påverka någonting, säger han.

Efter Sveriges vinst mot Ungern (22–14) var Spanien tvunget att ta poäng av Ryssland senare på kvällen för att inte Sverige skulle gå miste om OS-kvalplatsen.

Hela det svenska laget såg Spanien–Ryssland på storbildsskärm på hotellet i Wroclaw – alla utom Ola Lindgren.

Efter en skakig spansk första halvlek vågade förbundskaptenen inte titta längre.

– Jag gick och ringde min mamma, tog det lite lugnt. Kollade lite på Kroatien–Polen. Sedan stack jag ut huvudet och hörde resultatet. Det var tufft. Man kan inte påverka något, säger han.

"Otroligt skönt"

– Man tänker bara att någon gång så tar ju flytet slut. Vi har haft så många resultat som gått vår väg.

Till slut fick hans mamma dock honom att lägga på luren.

– Hon ville se matchen, säger han.

Spanien vann med 25–23 och Sverige kommer att spela OS-kval i april.

– Det känns otroligt skönt. Jag tänker inte på mig själv utan på svensk handboll. Det är unga killar och många har fått ett genombrott här. Det är en skön känsla just nu, säger Lindgren.

Tänker på utvecklingen

– Någonstans har vi ju haft enormt flyt och krånglat oss fram, hankat oss fram och fått hjälp av andra. Vi har verkligen haft marginalerna på vår sida, men någonstans behöver vi inte be om ursäkt. Vi har nått vårt mål i den här turneringen. Det har varit en lång resa.

TT: Vad säger du om lagets prestation i mästerskapet?

– Jag tänker mest på utvecklingen, var vi startade och hur vi har tagit oss fram. Vi är faktiskt obesegrade i mellanrundan och har bara förlorat två kamper, mot Spanien och Tyskland som båda är i semifinal. Och det var tajta kamper mot dem också. Man kan inte begära mer av detta. Vi har fått ut max och haft det där flytet.

EM avslutas för svensk del med en match mot Polen om placeringarna 7–8 på fredag i Wroclaw.