Sport

Lindh: Jag får rädda upp det lite

Lovisa Lindh i mitten satte personbästa på 800 meter och tog sig vidare till semifinal.
Lovisa Lindh i mitten satte personbästa på 800 meter och tog sig vidare till semifinal.

Efter rader av utslagna friidrottssvenskar kom plötsligt en som levererade.Lovisa Lindh är klar för OS-semi på 800 meter.– Jag får rädda upp det lite, jag tyckte det var dags, säger hon och skrattar.

Vilken sommar hon har haft, Lovisa Lindh. Drygt en månad efter det överraskande EM-bronset tog sig 800-meterslöparen vidare till semifinal i OS-debuten. Tiden 2.00,04 putsade personbästat med 43 hundradelar och räckte till en andraplats och avancemang från försöket.

– Det här var så kul att jag gör det i morgon också, säger Lindh efteråt.

– Jag visste att jag är i grymt bra form. Jag kände mig stark på slutet och då är det gött.

Lyckad taktik

Taktiken i försöken var att ta rygg på Burundis Francine Niyonsaba, som var den klara favoriten i heatet. Det lyckades nästan perfekt, tyckte Lindh:

– Vi visste att hon är den som har en så himla stor överkapacitet i det här heatet, så jag visste att hon ville ha en säker placering. Så då var det bara att hänga på henne och ta placeringen bakom. Smart va?

Det har varit många dystra svenska miner på friidrottsarenan i Rio, där de blågula OS-misslyckandena har radats upp. Lovisa Lindh sprakar däremot av självförtroende. När semifinalerna avgörs natten till fredagen svensk tid kan det säkert gå ännu snabbare.

Lindh säger att hon har "sparat till i morgon" att springa under tvåminutersgränsen för första gången. Och 25-åringen utesluter inte att Abeba Aregawis svenska rekord (1.59,20) kan vara i fara.

– Det hade varit gött att klämma till det också. Vi får se, lite till ska det nog finnas. Jag är verkligen i mitt livs form och ska nog kunna springa ett bra lopp i morgon också.

Slipper Semenya

Desto svårare kan det bli att nå final i den hårda konkurrensen. Även om Lindh i semifinalen slipper flera av de tunga namnen, som till exempel omdiskuterade Caster Semenya, i sitt heat.

– Det blir betydligt tuffare än i försöken, det kommer nog gå undan. Jag ska ge allt jag har och så får vi se hur långt det kan räcka, säger Lindh, som under sommaren har sänkt sitt personbästa med imponerande 1,69 sekunder.

– Det går bara bättre och bättre, det är tur att den (sommaren) inte riktigt är över än.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset