Sport

Lindh trea genom tiderna på 800

Personligt rekord med drygt en sekund och trea i Sverige genom tiderna.Lovisa Lindh fick till en riktig fullträff på 800 meter vid friidrottsgalan i Oslo.– När jag såg klockan på upploppet tänkte jag att den måste ha stannat, säger hon.

Lindh sänkte sitt "pers" från 2.01,73 till 2.00,51 när hon vann 800 meter, som inte hade Diamond League-status, på Bislett.

– Klockrent. Att få en sådan här start på säsongen – det är bara början av juni – är helt sjukt, säger Lindh när hon hämtat andan efter kanonloppet.

– Den här tvåminutersgränsen är något som alla 800-meterslöpare drömmer om. Nu var det bara en halv sekund ifrån.

"Helt sjukt"

TT: Och Abeba Aregawi och Malin Ewerlöf är de enda svenskorna som någonsin har sprungit snabbare.

– Är det så? Ja, herregud. Det är helt sjukt. Jättekul.

– Det var perfekta förhållanden och då gällde det att ta chansen. Jag kände att jag hade mycket krafter hela kurvan och upploppet.

Lindhs tid är under den internationella kvalgränsen till OS, men Sveriges olympiska kommitté har satt 1.59,50 som tid i sina omdiskuterat hårda kvalgränser.

– Man kan ju hoppas, säger snart 25-åriga Lindh om chanserna att få tävla i Rio de Janeiro.

Under kvalgränsen

Flera svenska löpare gjorde starka insatser i förtävlingarna till de tyngre Diamond League-grenarna på Bislett. I samma lopp som Lindh sprang Anna Silvander på 2.02,60, vilket är under kvalgränsen till EM i Amsterdam. Johan Rogestedt satte personligt rekord på 1 500 meter med 3.40,29, också det under EM-kvalgränsen för 24-åringen som redan är klar för EM på 800 meter.

Tävlingarna i Oslo pågår. Bland annat gör Sofie Skoog säsongsdebut i höjd och Meraf Bahta ska försöka slå svenskt rekord på en engelsk mil.