Sport

Lindh under två minuter – nära final

Lovisa Lindh slutade fyra i sin semifinal på damernas 800 meter med tiden 1.59,41.
Lovisa Lindh slutade fyra i sin semifinal på damernas 800 meter med tiden 1.59,41.

Bäst när det gäller – igen.Efter ett nytt personligt rekord nådde Lovisa Lindh nästan hela vägen till OS-final.– Jag är så himla nöjd med vad jag har presterat här, säger 800-meterslöparen.

Årets svenska friidrottskomet Lovisa Lindh imponerade på nytt i semifinalen på 800 meter. 25-åringen blev fyra i sitt heat och sprang för första gången i karriären under två minuter. Tiden 1.59,41 var till slut bara en halvsekund från en finalplats.

– Vilken grej. Jag är så nöjd. Det var så nära en finalplats men det är helt sjukt, säger Lindh.

– Första gången under två minuter, som jag lovade i går. Och inte så långt (21 hundradelar) från det svenska rekordet, vilket ju kan vara lite retligt. Men jag gjorde allt vad jag kunde.

Tia totalt

Lindh satte nytt personligt rekord redan i försöken, men hade ändå sämst "pers" av samtliga semifinalister. Ännu ett perfekt taktiskt lopp gjorde att Lindh var tia totalt i semifinalerna.

– De andra hade ju lite överkapacitet jämfört med mitt "pers" innan. Jag hamnade ganska långt bak, men det viktiga var att hålla mig till sargen och det gjorde jag hela vägen.

– Jag såg att det var ganska knökigt där framme. Flera stycken snubblade till ett par gånger, så jag låg ganska bra där ändå. Jag disponerade loppet så bra som jag kunde i dag, jag gav allt jag hade, säger Lindh som avslutade urstarkt från sista kurvan och in i mål.

Många svenskar har underpresterat i Rio. Lindh verkar däremot veta hur man ska toppa formen och har slagit personligt rekord i karriärens tre utomhusmästerskap.

– Jag har faktiskt alltid slagit personliga rekord när jag har varit på mästerskap, även juniormästerskap. Det är väl någonting när man får springa i blågula kläder, man får en liten extra boost.

Sensationell sommar

Hennes sommar har överträffat alla förväntningar. Brons i EM, nära final i OS – och längs vägen har personbästat putsats med nästan två och en halv sekund.

– Att slå personligt rekord sa jag redan där (på Bislett-galan) i Oslo, att det kanske var mitt mål med sommaren. Sedan rök det ganska mycket, det är gött.

När Lindh lämnade Olympiastadion i den regniga Rio-natten visste hon hur OS-debuten skulle firas. Pappa, som satt på läktaren, fyllde nämligen 60 år dagen till ära.

– De är här och kollar. Jag tänkte det i går, att "shit jag har inte hunnit köpa någonting". Så jag får väl springa fort så att han får se en final i alla fall.

Det gick inte riktigt hela vägen. Men pappa lär nog vara nöjd ändå, precis som sin dotter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset