Nöje TV

Lindström med ny blick på historien

Fredrik Lindström leder programmet "Tänk om" som börjar sändas i SVT den 17 maj. Pressbild.
Fredrik Lindström leder programmet "Tänk om" som börjar sändas i SVT den 17 maj. Pressbild.

I SVT:s nya serie "Tänk" om gör Fredrik Lindström resor i ett Sverige som inte finns. – Jag vill ge en bild av hur det kunde ha sett ut, säger han.

Hur skulle Sverige ha sett ut om Finland varit svenskt och Skåne tillhört Danmark? Tillsammans med producenten Karin av Klintberg vill Fredrik Lindström undersöka vad som hade hänt om det som hände inte hade hänt. Så kallad kontrafaktisk historia.

– Det är ju tillfälligheter som lett fram till att det ser ut som det gör i Sverige i dag. Vi laborerar med tanken att saker och ting kunde ha blivit annorlunda, säger Fredrik Lindström.

Han beskriver svårigheter kring inspelningen när man skulle iscensätta berättelsen.

– Det är som ett reseprogram där jag reser till en historisk händelse som inte har hänt. Men det här har ju aldrig gjorts innan, så vi fick göra allt från grunden, säger han och skrattar.

Serien, som är i fyra delar, tar bland annat upp adeln, du-reformen och vad som hänt om Finland varit en del av Sverige.

Fredrik Lindström menar att det kan vara nyttigt för människor att förstå att livet i Sverige kunde ha sett helt annorlunda ut.

– Tänk om vi inte hade haft den positiva ekonomiska utveckling som lyfte Sverige ur fattigdom i rekordfart, var hade vi varit då?

"Tänk om" börjar sändas den 17 maj.

SVT
Hur skulle Sverige ha sett ut om Finland varit svenskt och Skåne tillhört Danmark? Det är en av frågorna som ställs i "Tänk om", Fredrik Lindströms nya serie i SVT. Pressbild.