Sport

Linköping knep tredjeplatsen

Linköpings Broc Little jublar efter 2-0 i matchen mot Malmö.
Linköpings Broc Little jublar efter 2-0 i matchen mot Malmö.

Linköping krossade Malmö med 5-0 i sista omgången och klättrade upp till tredje plats i SHL.Nu väntar regerande mästarna Växjö i SM-kvartsfinalen – som man har 1-3 i möten mot i vinter.– Det spelar absolut ingen roll nu, vi vet vad vi kan, säger lagkaptenen Niklas Persson.

Linköping behövde plocka en poäng mer än Luleå i sista omgången för att passera och avancera upp till tredje plats i SHL.

Östgötarna gjorde sitt genom att köra över Malmö – och fick även hjälp av Växjö som slog Luleå på hemmaplan med 4–3 och behöll sin plats som sexa.

Därför ställs LHC mot Växjö i SM-kvartsfinalen.

"Något helt annat"

Ett lag som man bara plockat tre av tolv möjliga poäng mot den här säsongen – och blivit nollat av två gånger om på hemmaplan (0-1 och 0-3).

Men lagkaptenen Niklas Persson är inte ett dugg orolig.

– Seriematcherna har ingen som helst betydelse, ett slutspel är något helt annat med nya förutsättningar. Och även om vi fick stryk tre av fyra matcher i grundserien var det väldigt tajt varje gång, säger han bestämt.

Dessutom har LHC – som avslutade SHL med fyra raka hemmasegrar – en eventuellt avgörande match i sin egen arena.

– Klart att stödet betyder enormt mycket. När det är som bäst här är det inte många arenor som slår våra supportrar, framhåller Niklas.

Kedjan med Persson, Nichlas Hardt och Broc Little var allra bäst i Linköping under tisdagen – inte minst Little som bjöd på två mål och en assist.

Fler matchvinnare

Den 27-årige amerikanen placerade sig på delad andra plats i skytteligan med 21 mål (ett efter Brynäs Nick Johnson) – trots att han missade nio omgångar på grund av en hjärnskakning.

– Jag är med för att producera poäng (gjorde totalt 35 stycken) och har haft en bra säsong. Men ännu är jag långt från nöjd. Vi tog oss till semifinal i fjol och ska göra allt för att nå ännu längre nu, säger Broc.

Skillnaden mot förra säsongen – då laget för tredje året i följd åkte ut i semifinal mot Skellefteå – är bredden och antalet potentiella matchvinnare.

– I fjol var vi lite för beroende av att första- eller andrakedjan skulle avgöra. Nu finns fler målgörare i varje kedja och det blir ännu viktigare i ett slutspel, menar anfallsstjärnan.

Inte heller han är oroad över att LHC inte lyckats göra ett enda mål hemma mot Växjö i vinter.

– De spelar väldigt tajt defensivt, vilket gör att det är lätt att bli frustrerad. Men har vi tålamod, disciplin och spelar med fart ska vi kunna få hål på dem också, avslutar Broc Little.