Sport

Linköping tar greppet efter seger

Växjös Ville Leino i kamp med Linköpings Jens Jakobs under kvartsfinal 2 i bäst av 7 mellan Växjö Lakers och Linköping Växjö. En match Linköping vann med 3–2.
Växjös Ville Leino i kamp med Linköpings Jens Jakobs under kvartsfinal 2 i bäst av 7 mellan Växjö Lakers och Linköping Växjö. En match Linköping vann med 3–2.

En tung vändning i tredje perioden.Det gör att Linköping har 2–0 i matcher mot regerande mästarlaget Växjö.– Skönt utgångsläge, sade matchvinnaren Niklas Persson.

Linköping, som vann den första SM-kvartsfinalen hemma mot smålänningarna med 6–1, var i underläge med 1–2 inför den tredje perioden i andra matchen.

Då klev Niklas Persson, 36, in i handlingen.

Centern återvände inför säsongen till svensk ishockey – och Linköping – efter fyra år i KHL och två i den schweiziska ligan.

Under säsongens grundserie nätade lagets kapten åtta gånger på 50 matcher.

På torsdagen satte han två mål inom nio minuter.

Värdelös i match 1

Två oerhört viktiga dessutom. De resulterade nämligen i seger med 3–2.

– Jag tyckte att jag var i stort sett totalt värdelös i match 1, så var inte så svårt att vara bättre i den här matchen. Man har ju olika krav på sig själv och jag vet vad jag vill göra på isen. I dag tycker jag i alla fall att jag var uppe och snuddade på den nivån, sade Persson, som fyller 37 år senare i mars.

– Men det finns mer att ta av. Tycker det är otroligt roligt att spela. Skiter egentligen fullständigt i hur gammal jag är. Jag tror att jag har roligast där ute av alla.

Lördagens vändning i Växjö innebär att Linköping har 2–0 med sig inför måndagens tredje kvartsfinal på hemmais.

– Klart det är skönt att leda med det, men lång väg kvar. Gäller att vara ödmjuk inför uppgiften. Ta hand om kropparna. Vara på tårna när pucken släpps. Fortfarande fyra matcher som ska vinnas. Det är jättetråkiga klyschor, men vi har inte vunnit någonting hittills. Men det är ett skönt utgångsläge i alla fall, konstaterade Persson.

Två i powerplay

Vid hans första mål (2–2) kunde han omarkerad slänga upp pucken i krysset bakom Cristopher Nihlstorp. Segermålet kom i powerplay – efter att hemmalagets Alexander Johansson skickat ut pucken på läktaren.

Även Linköpings 1–1-mål gjordes i numerärt överläge. I boxplay bromsade Växjös back Niclas Lundgren snö mot David Rautio när bortamålvakten blockerat pucken – och blev utvisad för osportsligt uppträdande. Sedan nätade Gustav Forsling i spel fem mot tre.

– Grabbarna gör ett jättebra jobb och viktigt i det läget av matchen. Och det andra avgör ju matchen, så klart att det är skönt att hänga några i powerplay. Viktigt för matchserien och fortsättningen för slutspelet, sade Niklas Persson.

– Klart att det var härligt att sätta dit 2–2 tidigt i tredje och sen får avgöra. Det är inte helt fel, om jag säger så. Jag kan njuta av det, log Linköpings kapten.