Sport Sport-topp

Linköpings drömstart gav seger

Sebastian Karlsson jublar efter att ha prickat in Linköpings 2–0-mål hemma mot Växjö. Linköping vann den första kvartsfinalen med hela 6–1.
Sebastian Karlsson jublar efter att ha prickat in Linköpings 2–0-mål hemma mot Växjö. Linköping vann den första kvartsfinalen med hela 6–1.

Linköping mäktade inte med att göra ett endaste mål mot Växjö hemma i grundserien.Men i första SM-kvartsfinalen öste man in sex stycken och mosade regerande mästarlaget med 6–1.– En kanonmatch av oss, men det är historia nu, sade Sebastian Karlsson.

Under grundserien blev ett frustrerat Linköping nollat två gånger om på hemmaplan av Växjö. Sex perioder utan ett endaste mål på Christopher Nihlstorp i gästernas kasse.

Så långt bort man kan komma från kvartsfinal nummer ett i samma arena med andra ord.

Hemmalaget bjöd nämligen på stor show – redan efter 1.25 minuter hade Andrew Gordon och Sebastian Karlsson ordnat 2–0.

– Det är alltid lika kul att göra mål, blir ju inte så många för min del, sade Karlsson.

Som bäst har han levererat 16 poäng i SHL. I vintras blev det bara sju – men den defensivt skicklige centern fick ändå pris av supporterklacken White Lions som LHC:s bäste spelare för andra säsongen i rad.

– Det är en stor ära, förstås. Jag har varit här i sju säsonger nu och har alltid trivts jättebra, sade han.

"Har en bra mix"

Sebastian kom till Linköping inför 2009–2010 och är den i dagens trupp som spelat flest A-lagssäsonger i klubben.

– Jag har varit i fyra SM-semifinaler, så det vore fantastiskt om man kunde få uppleva en final också. Vi har fyra jämna femmor och en bra mix, men det kommer att krävas enormt mycket för att gå hela vägen.

6–1 mot regerande mästarlaget var i alla fall en bra start. Efter de dubbla fullträffarna fick visserligen Växjö bättre fart och kunde reducera genom Eric Martinsson.

Men två mål på 25 sekunder i början av mittakten (Daniel Rahimi och Broc Little) sänkte smålänningarna.

"Inget snack"

LHC hade full kontroll även under de sista 20 minuterna, då Little och Jonas Junland ökade på ytterligare.

Skräckmålvakten Christopher Nihlstorp byttes ut efter fyra mål.

– Att göra mål på de två första skotten underlättar förstås. Sedan kommer Växjö över oss och vi får vara glada att vi leder med 2–1. Fast efter våra två mål i andra perioden är det inget snack, sade tränaren Dan Tangnes.

Växjös tränare Sam Hallam var givetvis besviken.

– Vi gjorde flera misstag som blev avgörande, samtidigt som LHC presterade en riktigt bra match. Men det bara att dra lärdom av och gå vidare, sade han.

Att det blev en ordentlig överkörning tror inte Sebastian Karlsson har någon betydelse för fortsättningen.

– I slutspelet vinner man eller förlorar, resultatet spelar ingen roll. Det gäller att inte vara för hög eller för låg. Nu glömmer vi den här matchen och siktar in oss helt på lördag, sade han.