Sport

Linköpings ess missar finalavgörande

Jennifer Wakefield i Kanadas tröja. Arkivbild.
Jennifer Wakefield i Kanadas tröja. Arkivbild.

Jennifer Wakefield visade vägen när Linköping vann över Luleå med 2–0 i den första SM-finalen i ishockey. Men nu förlorar Linköping sin stjärna i jakten på det tredje raka SM-guldet.

När Linköping skrev kontrakt med Jennifer Wakefield missade man en liten detalj. Det innebär att den kanadensiska stjärnan återvänder till Kanada efter den första SM-finalen mot Luleå för att vara med sitt landslag inför VM. Kanadas träningsläger inleds den 19 mars.

– Skulle hon inte hinna till Kanadalägret skulle hon få svårt att ta en VM-plats. Hon är jätteledsen för det här, säger Linköpings sportchef Kim Martín Hasson till SVT.

– Andra kommer att kliva fram. Vi har pratat om att jag ska komma tillbaka nästa år, men vi får se vad Canada Hockey säger, sade Wakefields till SVT.

Efter en mållös förstaperiod, mycket tack vare storspel av Linköpings målvakt Florence Schelling, var det Wakefield som med att skott från blå gav Linköping ledningen. Hon hann med sju poäng på sex matcher i slutspelet. I grundserien gjorde hon hela 55 poäng på 18 matcher.

– Jag försökte bara få pucken på mål, sade Wakeman.

Linköpings österrikiska poängmaskin Denise Altmann gjorde 2–0 i mitten på andra perioden. Med tre Linköpingsspelare fria framför Maria Omberg i Luleås mål valde Altmann att avsluta själv och hade turen att se sin misslyckade dragning resultera i mål.

Både den andra matchen på lördag och en eventuell tredje på söndag spelas i Luleå.