Nyheter Sverige

Liten pippi ser oss som i slowmotion

Blåmesen är ovanligt snabbsynt, visar ny svensk forskning. Arkivbild.
Blåmesen är ovanligt snabbsynt, visar ny svensk forskning. Arkivbild.

Örnar är berömda för sin skarpa syn. Men ny svensk forskning visar att snabb syn är mer typiskt för fåglar.– Men när de ser på oss är det som att vi rör oss i slowmotion, säger universitetsadjunkten Anders Ödeen.

Hans forskarlag har kommit fram till att blåmesar och flugsnappare ser hela 2,5 gånger snabbare än människor. Hastigheten är betydligt högre än vad man tidigare trott.

– En mes som sitter och tittar på oss tycker att vi rör oss väldigt, väldigt långsamt. Vi tycker att de är ettriga och kvicka, men de själva uppfattar sig inte som särskilt snabba. Det är samma princip som när man filmar i slowmotion med en kamera, förklarar Anders Ödeen.

Över hälften av världens cirka 10 000 fågelarter tillhör tättingar, den ordning som de nu väl studerade blåmesarna och flugsnapparna räknas till. Därför kan det finnas skäl att anta att just snabbsyntheten är något gemensamt.

– Man kan säga att det är mer typiskt för fåglar att ha en hög uppdateringshastighet i ögat snarare än att de ser skarpt, säger Anders Ödeen, som är verksam vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet.

Studien han lett har skett i samarbete med forskare vid Stockholms universitet och SLU. Rönen har publicerats i vetenskapstidskriften Plos one.

Hasse Holmberg
Svartvit flugsnappare kan vara det ryggradsdjur som har allra snabbast syn. Arkvibild.