Sport

Litet OS-hopp för Ryssland

Ska den ryska flaggan vaja på friidrottsarenan i Rio? Arkivbild.
Ska den ryska flaggan vaja på friidrottsarenan i Rio? Arkivbild.

Rysk friidrott ska inte hoppas på att få delta i OS i Rio. I ett officiellt uttalande välkomnar Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutet att rysk friidrott fortsatt är avstängd internationellt.Möjligen kan undantag göras för aktiva som kan bevisa att de är rena.

IOK:s exekutiva kommitté skriver på organisationens sajt att den välkomnar Internationella friidrottsförbundets (IAAF) "starka markering mot dopning" med beslutet att rysk friidrott fortsatt stängs av från allt internationellt tävlande. "Det är i linje med IOK:s långa nolltolerans-policy", skriver IOK.

Rysslands hopp om att landets friidrottare ändå ska få delta i Rio-OS i augusti minskar därmed rejält. IOK kommer vid sitt möte i Lausanne på tisdag att diskutera ärendet.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe underströk efter fredagens beslut att Ryssland fortsatt ska vara avstängt internationellt att IAAF har sista ordet när det gäller aktivas rätt att tävla internationellt.

Putin dömer ut

Rysslands president Vladimir Putin var snabb med att döma ut IAAF:s beslut, som han kallade orättvist. Han hoppas också att en lösning ska hittas så att "rena" idrottare ska kunna delta i OS.

Och en sådan dörröppning kan finnas. Dubbla OS-guldmedaljören i stavhopp, Jelena Isinbajeva, har klargjort att hon tänker gå till domstol för att få tävla i Rio. IAAF har förklarat att man kan göra undantag från uteslutningen för aktiva som kan bevisa att de är rena.

Det ryska friidrottsförbundets ordförande Michail Butov säger att Ryssland överväger att överklaga beslutet hos Cas, idrottens skiljedomstol.

Från ryskt håll har man också deklarerat att man ska ta till rättsliga åtgärder mot "visselblåsaren" Grigorij Rodtjenkov, som flydde till USA sedan han avslöjat att metodisk rysk dopning förekommit före OS i Sotji 2014 och att minst 15 ryska medaljörer ska ha varit dopade.

Coe i blåsväder

Samtidigt har IAAF-basen Sebastian Coe en egen batalj på hemmaplan. I en BBC-dokumentär påstås att Coe misslett en parlamentarisk kommitté angående sin vetskap om den ryska dopningsskandalen och korruptionen inom IAAF. Exempelvis har BBC hittat en ett mejl som där den ryska maratonlöparen Lilya Sjobuchova säger att hon efter ett positivt dopningsprov blivit utsatt för utpressning av ryska ledare och IAAF-ledare, bland andra Lamine Diacks son Papa Missata Diack.

Coe säger att han aldrig öppnat mejlet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset