Nyheter Världen

Litet steg närmare Maduro-omröstning

Oppositionens kongressledamot Adriana D'Elia tar en bild med sina supportrar under en protest för en folkomröstning i Caracas. Arkivbild.
Oppositionens kongressledamot Adriana D'Elia tar en bild med sina supportrar under en protest för en folkomröstning i Caracas. Arkivbild.

Oppositionen i det kristyngda Venezuela uppger att den har kommit ytterligare ett steg på vägen i den omständliga processen att få till stånd en folkomröstning för att avsätta landets president Nicolás Maduro.

Valmyndigheten har nu validerat nära 400 000 namnunderskrifter som samlats in från personer som kräver en folkomröstning, twittrar oppositionsledare tillsammans med ett dokument som sägs styrka påståendet.

Det skulle i så fall vara dubbelt så många som krävs – 1 procent av de registrerade väljarna – för att kunna komma vidare till nästa steg i processen, där 4 miljoner namnunderskrifter måste samlas in.

Det finns ännu inget officiellt uttalande från valmyndigheten.

"Folkets tålamod har en gräns"

President Maduro har svurit på att det inte ska hållas någon folkomröstning i år och myndigheterna har anklagat oppositionen för fusk när den samlat in underskrifterna.

– Vad kommer priset bli om det här landet inte får en fredlig vallösning för att lösa krisen, frågade sig en av oppositionsledarna, Henrique Capriles, i sitt radioprogram på tisdagen.

Även han twittrade ut dokumentet från valmyndigheten och varnade för följderna om en folkomröstning inte kommer till stånd.

– En social explosion skulle vara värre. Det vill ingen, men folkets tålamod har en gräns.

Kämpar mot klockan

Myndigheterna har sagt att det inte finns tillräckligt med tid för att hålla en folkomröstning i år, för att oppositionen väntade för länge för att påbörja processen, vilket oppositionen inte håller med om. Oppositionen, som har majoriteten i parlamentet, har också anklagat regeringen för att försöka förhala processen.

Det är för båda sidor helt avgörande när en eventuell folkomröstning kan hållas. Genomförs den i år och Maduro tvingas avgå som president blir det nyval, som allt tyder på att regeringspartiet skulle förlora.

Blir det i stället en folkomröstning efter den 10 januari nästa år, skulle ett nederlag för Maduro innebära att hans vicepresident ersätter honom, fram till nästa ordinarie val 2018.

Ariana Cubillos/AP/TT
Den ekonomiska krisen har slagit hårt och under helgen har tiotusentals venezuelaner gått över gränsen till den colombianska staden Cúcuta, för att köpa mat och medicin. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset