Teknik Nyheter Sverige

Livsmedelsbolag jagar saltet i maten

I ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora svenska livsmedelsjättarna lyckats sänka halten salt i falukorv och köttbullar, mat som är populär bland barnfamiljer. Arkivbild.
I ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora svenska livsmedelsjättarna lyckats sänka halten salt i falukorv och köttbullar, mat som är populär bland barnfamiljer. Arkivbild.

Flera ton salt som aldrig hamnar i magarna på svenska barn. Det är resultatet av flera projekt där de stora livsmedelsproducenterna aktivt har minskat användningen av salt i bland annat falukorv och köttbullar.

Salt i maten är en av de största orsakerna till ohälsa. I dag har 27 procent av alla svenskar, och hälften av alla över 65 år, högt blodtryck, med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke som följd. En av de faktorer som kan ha stor påverkan på en individs blodtryck är intaget av natrium, som finns i maten i form av salt.

Två gånger för mycket

Livsmedelsverket rekommenderar ett maxintag av sex gram natrium per dag, men en genomsnittlig svensk äter mellan tio och tolv gram varje dag.

– Det vore en jättestor folkhälsovinst om man kunde få ner intaget av salt. När det gäller risker i maten är det salt som kan påverka folkhälsan mest faktiskt, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Tack vare ett projekt i regi av branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har de största livsmedelskedjorna lyckats minska användandet av salt i falukorv och köttbullar med nio ton.

"Krävs ännu mer"

Utöver det har livsmedelsjätten Coop på egen hand minskat saltinnehållet i en rad produkter som riktar sig till barnfamiljer. Coop inledde arbetet förra året och sedan dess har företaget lyckats minska användningen av salt i 49 populära produkter.

– Vi har inte sett resultatet av det här i någon undersökning ännu. Vi gläds åt det som Coop och Svensk dagligvaruhandel gör, men för att få ner intaget av salt i befolkningen krävs ännu mer, säger Anette Jansson som menar att hon inte kan uttala sig om huruvida nio ton salt i köttbullar och korv är mycket eller lite förrän hon ser resultatet "på tallriken".

– Saltmängden skulle behöva sänkas i alla produkter.

TT: Vad ska man göra som konsument för att minska sitt saltintag?

– Man får läsa innehållsförteckningen på produkter och försöka välja dem med minst salt. Det är bra att undvika halv- och helfabrikat, men många tycker förstås att det är svårt. Att välja nyckelhålsmärkta produkter är ett annat sätt att få i sig mindre mängd salt.

Jurek Holzer/SvD/ TT
Charkuterier tillhör de livsmedel som innehåller mest salt. Arkivbild.
Heiko Junge
Köttbullar är ett omistligt inslag i vardagskosten i många svenska hem. Genom ett projekt lett av Svensk dagligvaruhandel har de stora livsmedelsjättarna lyckat sänka halten salt i köttbullar och falukorv. Arkivbild.