Nyheter Sverige

Livstid för dubbla dubbelmord

Branden i ett fritidshus på Hökensås upptäcktes i efterhand, när huset redan brunnit ner. Två personer hittades döda. 51-åringen medger att han var där före branden, men nekar till brott. Däremot har han erkänt ett dubbelmord i Norrahammar. Arkivbild.
Branden i ett fritidshus på Hökensås upptäcktes i efterhand, när huset redan brunnit ner. Två personer hittades döda. 51-åringen medger att han var där före branden, men nekar till brott. Däremot har han erkänt ett dubbelmord i Norrahammar. Arkivbild.

Den ekonomiske rådgivaren hade själv fått det dåligt ställt och blev pressad när några kunder ville ha tillbaka sina placerade pengar. Han beslöt att röja dem ur vägen. Nu döms han för att ha mördat fyra personer.

Kapitalförvaltaren Zoran Radovanovic, 52, skrivs in i svensk rättshistoria genom domen i Jönköpings tingsrätt. Han döms till livstids fängelse för två dubbelmord i närheten av Jönköping, båda i samband med anlagda bränder. Offren var två par i 70-årsåldern. Båda paren ville komma åt stora summor som Radovanovic placerat åt dem utomlands.

Tingsrätten anser att morden var planerade, och hade ekonomiskt motiv.

Radovanovic har erkänt att han mördade paret i Norrahammar och satte eld på deras villa.

Blod på kofot

Däremot nekar han till att ha mördat ett par som hittades döda i resterna av ett helt nerbrunnet fritidshus på Hökensås. Varken brand- eller dödsorsak har kunnat fastställas. Ändå döms Radovanovic för två mord och grov mordbrand även i det fallet.

– Vi anser att bevisningen är så stark att det inte finns något annat rimligt händelseförlopp, säger Jan Warén, som varit en av två domare i målet.

– Han var bevisligen på plats när branden startade. Han har använt en kofot som han köpt samma dag som tillhygge mot makarna, det finns blod i form av dna från båda makarna på den. Han har också samma dag köpt flera flaskor tändvätska, som vi anser han använt för att anlägga branden med, säger Warén.

Överklagar troligen

Tingsrätten pekar också på en rad likheter mellan fallen i Norrahammar och Hökensås – förberedelser Radovanovic gjort och hans trängda situation i förhållande till paren.

Advokat Leif Silbersky har försvarat Radovanovic i tingsrätten. Han är besviken över domen.

– Vi är preliminärt överens om att vi ska överklaga, säger Silbersky.

– Jag kan självklart intellektuellt förstå tingsrättens sätt att resonera. Men det ska vägas emot att man inte har någon dödsorsak, det ska vägas emot att man inte har någon brandorsak, och då menar jag att man hellre ska fria än fälla, säger Leif Silbersky.

Miljonbedrägerier

Zoran Radovanovic döms också för grova bedrägerier på totalt 5,7 miljoner kronor mot 17 personer.

Han ska betala sammanlagt nästan tolv miljoner kronor i skadestånd till de mördades anhöriga och de ekonomiska brottsoffren.

Senast någon i Sverige dömdes för att ha mördat fyra personer, eller fler, handlade det om två helt åtskilda händelser 1994: Mattias Flink sköt ihjäl sju personer i Falun, Tommy Zethraeus sköt ihjäl fyra personer på Stureplan i Stockholm.

Thomas Johansson/TT
Jönköpings tingsrätt dömde kapitalförvaltaren för fyra planerade mord med ekonomiska motiv. Här går rådman Jan Josefsson och Jan Warén, erfaren jurist i rätten, igenom domen. Båda har varit domare i den omfattande rättegången.