Nyheter Sverige

Livstid för Holm-mordet står fast

Livstidsdomen mot Nerijus Bilevicius, här under rättens syn i Blomberg i samband med rättegången, för mordet på Lisa Holm står fast.
Livstidsdomen mot Nerijus Bilevicius, här under rättens syn i Blomberg i samband med rättegången, för mordet på Lisa Holm står fast.

Nerijus Bilevicius får livstid för mordet på Lisa Holm. Det står fast sedan Högsta domstolen valt att inte ta upp fallet.– Det var väntat. Men tyvärr har familjen fortfarande inte fått svar på "varför", säger Tore Brandtler, familjens ombud.

TT

I mitten på bilden syns den livstidsdömde  Nerijus Bilevicius

Den rättsliga processen efter det uppmärksammade mordet på 17-åriga Lisa Holm är över.

Nerijius Bilevicius dömdes både i Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt till livstid. Han hade överklagat domen, men Högsta domstolen (HD) väljer att inte ta upp fallet.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver domstolen i sitt beslut.

Ingen förklaring

Enligt Tore Brandtler, som varit målsägandebiträde för familjen under rättsprocessen, går beslutet i linje med det som han och familjen hade väntat sig.

– Med det här är den juridiska delen ur världen, men det innebär förstås inte på något sätt att sorgen och saknaden är över, säger han till TT.

– Och frågan som familjen skulle vilja ha svar på, varför, den blir ju inte besvarad nu heller. Någon förklaring till det kommer de inte att få.

"Jobbigt besked"

Den 17-åriga Lisa Holm försvann från sitt jobb på ett kafé i Blomberg på Kinnekulle den 7 juni förra året. Fem dagar senare hittades hon mördad i en arbetsbod på en närliggande gård. Redan samma dag hämtades Nerijus Bilevicius in till förhör.

Den nu 36-årige gärningsmannen bytte advokat efter hovrättsdomen i februari, men i och med HD:s beslut står livstidsdomen mot honom fast.

– Det var en besvikelse. Vi är medvetna om hur det ser ut i HD, men hade ändå vissa förhoppningar om att det åtminstone skulle skickas till Riksåklagaren för ett utlåtande, säger hans advokat Björn Hurtig.

– Min klient är bedrövad så klart, det är ett jobbigt besked för honom. Men nu vet han i alla fall vad som gäller.